+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Értéktár határokon át
2016. augusztus 30. kedd 16:45 - Várvölgy-Gelence
Értéktár határokon át
Templomok, szobrok, természeti és kulturális kincsek kaptak helyet, abban a közös értéktárban, melyet Várvölgy és háromszéki Gelence közösen gyűjtött össze. A korábban már szoros kapcsolatokat ápoló községeket a Közösségi Értékekért Egyesület kereste fel a Hungarikum Bizottság pályázati lehetőségével. A gyűjtőmunkák után több rendezvényt is tartottak. A záróeseményre szombaton került sor Várvölgyön, melyre erdélyi küldöttség is érkezett, hogy bemutassák a negyven oldalas kiadványt.

A Berecki havasok lábánál, festői környezetben található a 4600 lakosú Gelence. Az Erdély délketi csücskében fekvő, színmagyar községben áll a Szent Imre templom, mely Háromszék egyik leghíresebb műemléke. Temploma mellett zsindelykészítőiről és fafaragóiról híres még a település. Sokan még mai is a famegmunkálás hagyományos mesterségét folytatják. Ezek az értékek is mind szerepelnek a közös kiadványban, melyet Várvölgyön mutatottak be.

Illyés Botond, Gelence alpolgármestere: „A mi utunk célja az volt, hogy ennek a közös pályázatnak a záróakkordjaként részt vegyünk ezen a rendezvényen. Megismerni a két falu közti kapcsolatokat, az értékeinket elhozzuk mi is ide fényképkiállítás formájában és úgymond bemutassuk falunkat, mik a hagyományaink, az emberek mivel foglalkoznak.”  

Gelencéhez hasonlóan Várvölgyön is templomukra a legbüszkébbek a helyiek. A római katolikus műemlék templomot Szent Domonkos tiszteletére emelték a XIV. század elején, a török időkben részben ez elpusztult, majd többször újjáépítették a templomot. Tornyában lakik hazánk második legöregebb – 1524-ben öntött – harangja.

Az épített és természeti kincsek mellett Várvölgy legfinomabb értéke a laska. Ezt a tésztaféleséget régi hagyományos receptek alapján ma is készítik a helyi asszonyok, sőt fesztivállal is ünneplik a finomságot.

„Szerintem nagyon-nagyon régóta készítik, mert ugye úgy hívtak minket, hogy a zsidi laskások. Van ennek rengeteg fajtája: a paprikás laska, a diós laska, az isten papucsa, ami krumplis tésztából van, akkor van köményes, káposztás, sonkás, rengeteg-rengeteg féle.Mindenki ahogy most már tudja, úgy újítja.” - mondja Szabó Istvánné, aki természetesen édesanyjától tanulta a laska készítését. 

A kiadványt és a közös munkát egy kulturális bemutatóval zárták le Várvölgyön. 2015 őszén a Földművelődésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság pályázati lehetőséget írt ki civil szervezetek számára helyi értékek gyűjtésére. Ekkor kereste meg a Közösségi Értékekért Egyesület Várvölgy, ill. Gelence polgármesterét, hogy pályázzanak. Az eredményes pályázat után elindult a gyűjtőmunka. Várvölgyön a helyiek nagyon aktívak voltak - mondja Barcza Balázs polgármester: „A helyi értékek gyűjtésekor megkérdeztünk nagyon sok idősebb Várvölgyit és csak úgy dőltek belőlük az ötletek, hogy mit lehetne még belevenni. Már igazából szelektálnunk kellett, hogy mi az ami belefér, nem fér bele. Nagyon sok hagyományt őriznek az idősebbek és ezt a fiatalabbaknak jó lenne, ha át tudnák adni.”

A negyven oldalas kiadvány a két településen érhető el az érdeklődők számára. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó