+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A változatosság gyönyörködtet
2016. szeptember 13. kedd 17:36 - Keszthely
A változatosság gyönyörködtet
A bakonyi erdő sokféleségét mutatja be a szeptember 9-én nyílt kiállítás a Balatoni Múzeumban. A színes élővilág mellett a tárlat felhívja a figyelmet az állat- és növényvilágot fenyegető veszélyekre is. A december 10-ig látogatható kiállításhoz változatos múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak.

Preparált rovarokat, madarakat és rágcsálókat láthatnak a természetkedvelők a Balatoni Múzeum időszaki kiállításán. A Bakony biodiverzitása címet viselő tárlat a Bakonyerdő élővilágának sokszínűségét és az azt fenyegető veszélyeket mutatja be. Az újonnan nyílt kiállítás nagyon népszerű, hiszen a szemet gyönyörködtető képek mellett rengeteg információt is tartalmaz.    

„Örömmel nézegetem ezt a kiállítást, örülök, hogy ilyent ide hoztak Keszthelyre is. Szerintem ez például a gyerekeknek nagyon jó lesz, hogyha ezt nézegetik, és tényleg sokat tanulhatnak belőle.” - mondta egy érdeklődő, Cserhalmi Mária.

A kiállítást a zirci Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma állította össze két évvel ezelőtt, a tárlat témájának az ötletét pedig egy, a múzeumban megrendezett konferencia szolgáltatta. Kutasi Csaba, a múzeum vezetője a megnyitón elmondta, a sokszínűség megőrzése életbevágó feladat, hiszen az úgynevezett ökoszisztémai szolgáltatásokat a biodiverzitás tartja fenn.     

„Vannak olyan ökológiai szolgáltatások, így nevezik ezeket a fogalmakat, amelyeket a természetből kapunk. Ezeket a szolgáltatásokat ingyen kapja az ember a természetből, és ezért nem fizetünk, úgy gondoljuk, hogy ez természetszerűleg így van. Viszont, ha ez a fajdiverzitás lecsökken, akkor ezek a szolgáltatások eltűnnek. Példaként szoktam említeni, hogy a gyógyszerként használt alapanyagoknak a nyolcvan százaléka természetes növényi, állati eredetű anyag.” - mesélte Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója.

A tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak, ahol a gyerekek közelről is megszemlélhetik a kitömött madarakat, és a kiállított rovarokat. A program már most nagyon népszerű, több iskola pedagógusa is jelezte már a részvételét. A Balatoni Múzeum saját tárlatán jelenleg nincs rovarkiállítás, így ezek a foglalkozások számos érdekességet tartogatnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.          

„Elsősorban én az óvódásokat céloznám meg, illetve a kisiskolásokat, hiszen ők azok, akik ismerkednek az élővilággal, a természet érdekességeivel, értékeivel. Itt aztán testközelből, akár úgy is, hogy levesszük az üveget, és még az üveg nélkül is, minél közelebbről tudják megszemlélni, akár kis mikroszkóp alatt az élőlényeknek a kis részeit, a rovaroknak az ízelt lábát, csáprágóit.” - tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum múzeumpedagógusa.

A megnyitón köszöntötte az érdeklődőket Csótár András, a keszthelyi Emberi Erőforrás Bizottság elnöke is. Kiemelte, nem csak a természetes élőhelyek sokszínűségét, hanem a város, az ország és Európa egyensúlyát is meg kell őrizni.      

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Zala Megyei Mozgássérültek Egyesülete először szervezte meg őszbúcsúztató programját Keszthelyen.
 
Megjelent a Balatoni Múzeumi Füzetek 11. száma. Címe: “A sümegi Darnay Múzeum kéziratgyűjteménye”.
 
Márton-naphoz kapcsolódva szervezett őszbúcsúztató programot a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
 
A keszthelyi Pelso, és a zalaszentgróti Maestriana Mentőcsoport is minősítést szerzett Reziben.
 
A gyerekek a Család és KarrierPONT fehívására rajzoltak.
 
November 25-én bezár a Helikon Kastélymúzeum.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó