+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Búcsú megemlékezéssel
2016. szeptember 19. hétfő 13:38 - Vonyarcvashegy
Búcsú megemlékezéssel
Szentkereszt felmagasztalásának ünnepe utáni első hét végén tartják Vonyarcvashegyen a Vonyarci Búcsút amióta templom áll a településen. A hét végén tartott búcsún szentmisére hívták a lakosságot, majd megkoszorúzták a háborús áldozatok emlékére felállított emlékműveket.

A vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola aulájában tartott szentmisén Deák Ákos atya Isten erejéről, az ember akaratáról és a nehézségek leküzdéséről beszél . A Szentkereszt búcsú alkalmával gyűltek össze az emberek, hogy meghallgassák Isten igéjét az egyházi ünnepen. A régi katolikus egyház által nyilvántartott három ünnep, mely harmadolja az évet, egyike Szentkereszt napja, szeptember 14-e, Szentkereszt megtalálásának napja. A legenda szerint Ilona császárnő a keresztet ezen a napon találta meg. A szentmisét követően a búcsú napjának ünnepi része a temetőben felállított II. világháborús emlékműnél folytatódott. Ahol  az első és második világháborúban hősi halált halt  vonyarcvashegyi katonákra Bíró Ferenc önkormányzati képviselő emlékezett. Felidézve a háborús időszakot, annak borzalmait. A képviselő ünnepi megemlékező beszédében kiemelte a magyarok áldozatos küzdését, a Don kanyarnál történt súlyos vereséget.

A megemlékezést követően helyezték el az emlékezés koszorút az emlékműnél. Koszorúzott a község, a hozzátartozók, civil szervezetek képviselete és Vonyarcvashegy ifjúságának delegációja is.A kegyeleti megemlékezés az templom bejárata előtt felállított első világháborús emlékmű koszorúzásával zárult. A hősi halottakra való megemlékezéseket Vonyarcvashegyen  két évtizede az 1800-as évek végén épült klasszicista Szentkereszt templomhoz fűződő búcsú napján tartják.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
 
Több fogásról is kapott már visszajelzést a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.
 
18 éve áldotta meg az azóta már szentté avatott II. János Pál pápa a kézfogás harangját.
 
Az egészségügyi dolgozóknak tett felajánlást egy vállalkozó.
 
Az önkormányzat minden szükséges óvintézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.
 
A GESZ munkatársai megkezdték a kiszállítást, a szolgáltatásra folyamatosan lehet jelentkezni.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó