+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kulturális Örökségek Bartók évében
2016. szeptember 20. kedd 13:11 - Keszthely
Kulturális Örökségek Bartók évében
A Kulturális Örökség Napja rendezvényeinek keretében ismerhette meg az érdeklődődő Bartók Béla és Keszthely kapcsolatát. Az ismert népdalgyűjtő és zeneszerző keszthelyi tartózkodására, zalai gyűjtésére emlékeztek szeptember 18-án.

Petőfi Sándor hitvesének szülőházánál Dr Cséby Géza irodalomtörténész idézte fel 1906 eseményét,amikor a fiatal , 25 éves zeneszerző,népdalgyűjtő Keszthelyen járt. A világhírű zeneszerző, a 20.század legnagyobb népdalgyűjtője két hetes gyűjtőmunkáját végzett a környéken. Kereste a jó hangú énekeseket, akik őrizték a népdalhagyományokat. 

Bartók Béla gyűjtőútja során Festetics Tasziló újmajori gazdaságának intézői házában szállt meg. A ház falán 1998-tól emléktábla áll a   és emlékezteti az arra járót arra, hogy a híres zeneszerző ,népdalgyűjtő merített a Zala népdalkincseiből is. Útjának részleteit kamaratárlat mutatja be a Szendrey Júlia emlékszobában.

Bartók Béla gyűjtőútja során Festetics Tasziló újmajori gazdaságának intézői házában szállt meg. A ház falán 1998-tól emléktábla áll a   és emlékezteti az arra járót arra, hogy a híres zeneszerző ,népdalgyűjtő merített a Zala népdalkincseiből is. Útjának részleteit kamaratárlat mutatja be a Szendrey Júlia emlékszobában. Bartók keszthelyi kutatóútjához kapcsolódóan, a bartóki örökségből a Balatoni Múzeumban csendültek fel gyönyörű népdalok a Helikon Kórus előadásában.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Udvarán köszöntötték az őszt.
 
Elismerték a nyugdíjas pedagógusokat és köszöntötték a pályakezdőket a Városházán.
 
Jövő héten változatos sportprogramokkal várják az érdeklődőket.
 
32. alkalommal rendezték meg a Vajda Napokat.
 
A 2019 februárjában megkezdett beruházást 103 millió forinttal támogatta a Kisfaludy-program.
 
Tavalyhoz képest 10, akár 20 %-kal is magasabb lehet idén a dió ára az országban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó