+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vörsi Kapunyitogató
2016. október 18. kedd 16:17 - Vörs
Vörsi Kapunyitogató
Hagyományápolás és közösségépítés – ezt tűzte ki célul a hétvégi vörsi kapunyitogató rendezvény. A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott programon kézműves bemutatókkal és kiállítással várták a helyieket. Vörsön jelentős a német lakosság is él, ők is kivették részüket a szombati eseményből.

Nagy volt az élet a vörsi Művelődési Házban. Festettek, korongoztak, kézműveskedtek a kapunyitogató rendezvényen. A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott program lényege, hogy színesítsék a közösségi életet. A mintegy 380 állandó lakossal bíró somogyi faluban örömmel jöttek el a rendezvényre.

„Ha valamiben meg kell mozdulni, akkor mondjuk összetart a falu és akkor mindenki azon van, hogy mibe tud részt venni, vagy segíteni, vagy elmenni a programokra.” - vélekedett Kálmán Jánosné. 

Vörsön jelentős, körülbelül 100 főre tehető a németajkú lakosság száma. Ők is kivették részüket a rendezvényből. Az úgynevezett dekupázs, vagy szalvétatechikából tartottak bemutatót. Az asszonyok heti rendszerességgel gyűlnek össze, aktív közösségi életet élnek és szeretnek Vörsön lakni.

"Nagyon tetszik nekem a település" – vélekedik Anna Herz, aki nyolc és fél éve él itt a családjával. Azt mondja, nem akar már visszaköltözni Németországba, most már vörsinek tartja magát. Hét éve működik a kézműves klubjuk, mellyel minden héten összeülnek.

Kiállítást is rendeztek, mely elsősorban a település két éve elhunyt festőművésze, Futó Péter emléke előtt tiszteleg. A vörsi Betlehem egykori szervezőjének ötven alkotása díszíti művelődési ház emeletét. Ezen kívül a helyi asszonyok goblein alkotásait sorakoztatták fel, de a diákok kézműves munkáit és a német lakosok szalvétatechnikával készült dekorációit is bemutatják. A tárlat és bemutatók is szemléltetik, hogyan lehet bemutatni a hagyományokat és közösséget építeni.

„Úgy néz ki, hogy a németekkel teljesen azonos gondolkodással tudunk dolgozni, hiszen amikor megkértem őket, hogy mit szeretnénk rendezni, akkor a mondatot nem kellett végig mondani, azonnal igent mondtak rá, teljes mértékben partnerek. Ha mindenhol így tudnának közösségek együtt dolgozni, akkor úgy gondolom valóban eredményes és színvonalas munkákat lehetne létrehozni és nagyon jó közösségi tereket lehetne kialakítani.”  - nyilatkozta Farkas Dezső, alpolgármester. 

A Kapunyitogató program segítséget nyújt a helyi értékek felfedezéséhez, a közösségi élet színesítéséhez. A Kis-Balaton fővárosában természetesen nem csak erre, hanem világszerte ismert Betlehemükre is büszkék.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus