+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Emlékezés a nemzet nagyjaira
2016. november 3. csütörtök 16:02 - Keszthely
Emlékezés a nemzet nagyjaira
II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Thököly Imre újratemetésére emlékeztek szombaton a fejedelem keszthelyi szobránál. A KÉSZ helyi szervezete, a Nemzeti Kör és a Rákóczi Szövetség a kuruc szabadságharcosok életét és tetteit elevenítették fel, majd a hamvak hazahozatalát is felelevenítették.

110 éve hozták haza Törökországból II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Thököly Imre hamvait. Ebből az alkalomból tartott megemlékezést a keszthelyi KÉSZ, a Nemzeti Kör és a Rákóczi Szövetség. A Turi Török Tibor által készített szobornál felolvasták Thököly Imre és Zrínyi Ilona rövid élettörténetét, majd elhangzott Garay János: Zrínyi Ilona című verse is. Krupla Zoltán a hamvak hazahozatalát és az újratemetést elevenítette fel:

„Ferenc József 1904-ben utasítja gróf Tisza István miniszterelnököt, hogy tegyen lépéseket II. Rákóczi Ferenc és sorstársai hamvainak hazahozatalára. Az előkészületek után 1906. október 23-án az Országgyűlés elfogadta az 1715. évi 49-es törvény semmissé nyilvánítását, II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társainak rehabilitálását, valamint hazaszállításukat, végső nyughelyre temetésüket, és annak költségvetését.”     

II. Rákóczi Ferenc történelmünk egyik kiemelkedő személye volt. Mikor felismerte, hogy Lipót király törvényellenes rendelkezései az abszolutizmus létrehozását célozzák meg, akkor a kurucok mellé állt, és harcolt a magyar szabadság ügyéért. Édesanyja, Zrínyi Ilona is aktív részese volt a kuruc felkelésnek, róla azonban jóval kevesebbet írnak a történelemkönyvek.                                      

„Zrínyi Ilonáról nem sokat beszélünk, ugyanakkor, mint nő, a nőiessége példakép lehet önmagában. A családszeretete, ahogy a gyermekeiért kiállt, és férjei mellett. Két férje volt, I. Rákóczi Ferenc meghalt, és utána Thököly Imre lett a férje. A gyermekének is amiket mondott, vagy amikor a száműzetésbe kényszerült, még akkor is nem tört meg.” - nyilatkozta Krupla Zoltán, a KÉSZ helyi csoportjának tagja.  

A maroknyi megemlékező koszorúval, virággal és egy mécsessel hajtott fejet történelmünk nagyjai előtt.         

Regman Karola - Keszthelyi TV                 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Influenza járványról egyelőre nem beszélhetünk, legalábbis környékünkön. Az országban egyre több a beteg.
 
Február 15-én jár le a jelentkezési határidő a szeptemberben induló képzésekre.
 
Ilyen mennyiség után a fürdővárosban a minőségi fejlesztés a cél.
 
A város polgármestere sajtótájékoztató keretében számolt be a költségvetésről.
 
Több napirendi pontról is döntöttek ma a képviselők a rendkívüli testületi ülésen.
 
A komplexumban számos programot kínálnak idén a családoknak, de beruházások is lesznek majd.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó