+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 65 éve a betegekért
2016. november 7. hétfő 17:37 - Zalaapáti
65 éve a betegekért
Az elhivatottság és a szeretet a legfontosabb ezen a pályán – hangzott el a Zalaapáti Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek otthonának 65 éves születésnapján. Az intézményt számos megyei vezető köszöntötte, az ellátottak pedig egy zenés-táncos műsorral és versmondással köszönték meg a gondoskodást.

A Zalaapáti Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona 65 évvel ezelőtt, az egykori bencés apátság rendházában kezdte meg működését. 1951-ben 100 ellátott talált új otthonra a településen, akiket 10 dolgozó látott el. Mára a bentlakók létszáma 214-re, a dolgozóké pedig 91-re emelkedett. Ezzel az intézmény Zalaapáti legnagyobb foglalkoztatójává vált. A zalaapáti iskolában tartott ünnepségen Manninger Jenő országgyűlési képviselő is köszöntötte a lakókat és a dolgozókat.

„Egy ilyen intézmény természetesen egy hosszú jövővel kell, hogy számoljon. Számolhat is, hiszen építkezve az elmúlt időszakra, biztos, hogy megvan a háttérben az a szakmai munka is, amely lehetővé teszi a hosszú időtartamra való tervezést.” - mondta a miniszteri biztos.

Az intézmény az évtizedek során számos változáson ment keresztül. Kezdetben a Fővárosi Önkormányzathoz tartozott, 2008-ban összevonták a búcsúszentlászlói otthonnal, 2013 óta pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala megyei Kirendeltségéhez tartozik. A 65 év alatt számos felújításra is sor került, az intézmény pedig további két épülettel bővült. Zala megye kormánymegbízottja elismerően szólt az intézmény fejlődéséről és működéséről.

„65 év hosszú idő, ahogy képviselő úr is elmondta. Az évtizedek alatt rengeteg változás, korszerűsítés, szakmai és tárgyi fejlesztés, fejlődés következett be az intézmény életében, amely nagy mértékben javította az itt élők, és az itt dolgozók életkörülményeit." - számolt be Sifter Rózsa, kormánymegbízott.

Az Otthon születésnapi ünnepségén az ellátottak meglepetés műsorral köszönték meg a dolgozók kitartó munkáját. Az intézményben azt vallják, a pszichiátriai betegek gondozása nem munka, hanem hivatás, ahol az ember nap mint nap különleges, érzelmekben és szeretetben gazdag történésekkel találkozik. A dolgozók feladata, hogy igazi otthont teremtsenek azoknak, akik a társadalomban nem lennének képesek önállóan boldogulni. Ódor Richárd, az intézmény vezetője azonban lát megoldást a társadalomba való visszailleszkedésre is.          

„A farmakoterápia mellett szükséges, hogy megfelelő szintű és színvonalú ellátást biztosítsunk az ellátottaink részére, hiszen a kettő együttesen tud legfőképpen hatékonyan működni az ő gyógyulásuk, az ő szinten tartásuk érdekében. Nagyon fontos, hogy olyan mentálhigiénés csoportot hozhassunk létre, amely további szakemberekkel gazdagodhat a jelenlegi létszámhoz képest. Ebben például a klinikai szakpszichológus szerepe rendkívül fontos lenne, hiszen ő akkor is az intézmény ellátottjait és dolgozóit tudná segíteni, amikor a pszichiáter szakorvos egyébként nem rendel.” - tájékoztatott az intézmény vezetője.

Az ünnepségen köszöntötték az intézmény két legrégebbi lakóját, valamint azokat a dolgozókat is, akik több, mint 25 éve segítik az ellátottak és az otthon életét.        

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó