+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Költöznek a hattyúk
2017. január 19. csütörtök 15:54 - Keszthely/Hévíz
Költöznek a hattyúk
A befagyott Balatonból mentették a hattyúkat a Magyar Madártani Egyesület munkatársai. A madarak nyáron megszokták, hogy élelmet kapnak az emberektől, ezért maradtak itt az extrém hideg ellenére. A nagyjából 40 hattyú a hévízi lefolyóban vészeli át a hideget, a jó idő beköszöntével pedig visszatérhetnek a Balatonba.

Ez a két hattyú a vízbe próbál bejutni a befagyott Balaton jegéről. A szokatlanul hideg időjárás nem csak az emberek, de a madarak szervezetét is megviseli, az elmúlt hetekben 10-12 hattyút találtak jégbe fagyva a Magyar Madártani Egyesület munkatársai. A madarakat egy speciális kampós pálca segítségével húzták a partra a jeges vízből. A tollasok azért maradtak a Balatonon, mert megszokták, hogy az erre sétálóktól élelmet kapnak. Benke Szabolcs felhívta a figyelmet arra, senki ne etesse a hattyúkat, mert ezzel a madarak egészségét veszélyeztetik.     

„A nyáron ezek a hattyúk annyira megszokják az ember közelségét, illetve az ember által nyújtott táplálékmennyiséget, hogy nem vonulnak el. Ezt az ösztönt kiöljük belőlük gyakorlatilag, ilyenkor meg várják a táplálékot.45-50 hattyú táplálása, az minimum egy fél zsák kukoricát jelentene naponta, annyit meg nem nyújtunk nekik. Gyakorlatilag mi hozzuk ilyen csapdahelyzetbe a hattyúkat, és várják ezt a felkínált élelmet, és ennek hiánya vagy elmaradása, vagy nem olyan mennyiségű volta miatt pedig itt pusztulnak el.” - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei csoportjának elnöke.

Az egyesület dolgozói úgy döntöttek, idén először átszállítják a hattyúkat a hévízi lefolyóra. A Madártani Egyesület munkatársainak az önkéntes és a hivatásos tűzoltók is a segítségükre siettek, a hattyúk ugyanis bizalmatlanul méregették az embereket a jégről. A hévízi csatorna vize jelenleg nagyjából 10 fokos, ide érkezett a Balatonból mentett, negyven hattyú. A madarak a csatornában természetes táplálékot is találnak, és a melegebb víz is jó hatással van a szervezetükre. A tollasok általában ilyenkor délre húzódnak, de a balatoni hattyúk évről évre a tavon telelnek.       

„Európában, ha befagynak a vizek, akkor mindig húzódnak délebbre. A kezdeti időszakkor, 10-20 évvel ezelőtt még ezek a hattyúk Horvátországban teleltek, ha nagyon hideg volt, vagy esetleg lementek délebbre. Az európai állomány az mindig délebbre húzódik, ez a természetes rendje a vonulásnak. Hogyha itt vannak tartva mesterségesen, akkor nem mennek el, és ilyenkor van a baj.” - tájékoztatott Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei csoportjának titkára.

Sok hattyú láthatóan legyengült állapotban van, a Madártani Egyesület munkatársai azonban bíznak abban, hogy a melegebb és táplálékban gazdagabb víz segít majd a madaraknak. A hattyúk már nagyon jól érzik magukat itt, a hévízi csatorna nagyjából 10 fokos vizében. Az ivarérett példányok a jó idő beköszöntével visszatérhetnek a Balatonra fészkelni, de olyanok is akadnak, akik itt maradnak, vagy pedig a Kis-Balatonon raknak fészket. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus