+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Életre szóló élményt adott az átcsúszás
2017. január 30. hétfő 16:44 - Badacsony-Fonyód
Életre szóló élményt adott az átcsúszás
Becslések szerint 6-8 ezer ember vett részt a szombati Balaton-Átcsúszáson. Az Európa legnagyobb extrém közösségi jégtúrájának titulált rendezvény a nyári szezont idézte, még a szervezők sem számítottak ennyi résztvevőre a Badacsony és Fonyód közötti túrára. Az útvonalat a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosította. A közösségi oldalak bizonyos hozzászólói és például a fonyódi önkormányzat is életveszélyesnek nevezte az átcsúszást. Jégbeszakadás nem történt, pár esés miatti kisebb sérülést kellett csak ellátni.

A legtöbben természetesen korcsolyával, mások szánkóval, kerékpárral és a legkülönfélébb közlekedési eszközökkel készültek az átcsúszásra. A szervezők korábban még csak több száz érdeklődőre számítottak, ehhez képest több ezren gyülekeztek a parton.Az extrémfutásokat kedvelő Czeglédi Gábor Győrből érkezett, egy speciális szöges cipővel vágott neki a jégnek. „Először vagyok ilyen környezetben, jégen még nem futottam, úgyhogy itt is első alkalommal próbálom meg.” - mondta el a fiatalember. 

A Balaton és az ország minden pontjáról jöttek az átcsúszásra. A keszthelyi Klacz István is kipróbálta a jeget kerekesszékével, a távnak végül nem vágott neki, de a program nagyon tetszett neki. „Végre van így egy program télen, ami az embereket megmozgatja. Szinte nem tudtunk megállni, mert nyáron nem voltak itt szerintem Badacsonyba ennyien mint most. Én örülök, hogy ilyen lehetőségek vannak a Balatonon ilyenkor.”  - vélekedett István. 

A szervezők elsősorban expedíciónak titulálták a programot. Nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra. Javasolták, hogy a korcsolya mellett bakancsot, kötelet, neoprén aláöltözetet is hozzanak a résztvevők.

A balatoni emberek régóta kelnek át a tó jegén, még lovas kocsival is kereskedtek egymással a két part lakói. A program ötletgazdája Kardos Gábor, aki szerint ez nem csak hazánk, hanem Európa legnagyobb extrém közösségi jégtúrája is.

„Hiszen a nagy tavak, mondjuk a Genfi-tó, Boden-tó nem fagynak be, mély vizű tavak. A Balatonnál adódik ez a csoda, nem is túl gyakran, hogy ilyen jó jég van és ilyen nagy felületen, tehát ez európai szinten is egy izgalmas attrakció lehet. Ezen is kéne gondolkodni, hogyan tudnánk akár külföldről idevonzani embereket erre az eseményre, mint kiderült nagy igény lenne rá.” - nyilatkozta Kardos Gábor, főszervező. 

Az hogy létrejöhetett az átcsúszás nem csak a Balatonnak és a hideg időnek, hanem a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának is köszönhető. A VMSZ előzetesen bejárta, szombaton pedig 14 fővel biztosította az 5,2 kilométeres távot.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke elmondta: „Nagyon fontos volt még az is hogy kellő létszámban legyünk jelen. 14 kollégám van kinn most is a jégen rádiós összeköttetésben vagyunk, de a Pest megyei kollégák hoztak egy viszonylag gyorsabb járgányt is, amivel ha baj van, gyorsan ki lehet menni, de mi ilyen jégbeszakadás és jégvastagsággal kapcsolatos problémára nem számítunk.”

Nem is történtek ilyen balesetek, csak esések miatt kellett segítséget nyújtani néhány indulónak. Gyerekek, felnőttek és még a kedvencek is élvezték a túrát.A hangulat a résztvevők szerint nagyon jó volt.

A túrázók tömege folyamatosan érkezett meg Fonyódra. Legtöbben azonban vissza is fordultak, hiszen autójukkal Badacsonyban parkoltak le. A résztvevők közt sok sportember volt, de az 5,2 kilométer nem okozott nehézséget másoknak sem.

A szervezők becslése szerint 6-8 ezer ember vett részt a túrán. Körülbelül 2 órán át folyamatos menetoszlop volt Badacsony és Fonyód között.A vízimentők három órakor kérték meg a résztvevőket, hogy hagyják el a jeget. A VMSZ levonta a tanulságokat; legalább 50 emberre lesz szükség egy következő hasonló rendezvény biztosításához.Információik szerint akadtak olyan futók, korcsolyázók, biciklisek, akik háromszor is megtették oda-vissza a Badacsony-Fonyód távot az esemény ideje alatt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus