+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egy udvarhölgy mindennapjai
2017. március 3. péntek 15:02 - Keszthely
Egy udvarhölgy mindennapjai
A bécsi udvar titkaiba és egy udvarhölgy mindennapjaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők a Balaton Színházban. Béres Katalin történész Festetics Mária grófnő életéről tartott előadást, aki 27 évig állt Erzsébet királyné szolgálatában. Életét és mindennapjait naplóiban rögzítette, ezek egy része könyv formájában is megjelent.

Festetics Mária grófnő a Festeticsek tolnai ágából származott. A Tolnán, majd később a Zala megyei Söjtörön élő család a Festeticsek elszegényedett ága volt, éppen ezért a gyerekeknek hozzá kellett járulni a megélhetéshez. Festetics Mária a bécsi udvarban először Klotild főhercegnő, I. Lajos Fülöp francia király unokája mellett vállalt munkát. Ekkor figyelt fel rá Erzsébet királyné, és hívta meg udvarhölgyei közé.  

„Mária nem szívesen vállalta ezt a feladatot, hiszen nagyon sokféle pletyka keringett Erzsébet királynéról, és ő nem akart ennek részese lenni. De mind az édesapja, mind Andrássy Gyula, mint pedig Deák Ferenc, atyai jóbarátja ösztönözte és bíztatta, hogy vállalja el ezt a különleges állást, hiszen a haza követeli ezt tőle. Így került Erzsébet udvartartásába, és egészen Erzsébet királyné haláláig szolgálta a királynét.” - mesélte Béres Katalin történész, a Göcseji Múzeum főmuzeológusa.

Béres Katalin történész a Nők hete alkalmából tárta fel Festetics Mária nem mindennapi életét, és a bécsi udvar titkait. A grófnő 1871-ben állt a királyné szolgálatába, ettől fogva naplóiban részletesen rögzítette a mindennapjait. A kezdeti ellenérzések után nagyon jól érezte magát Sissi mellett, és ő volt az egyetlen, aki lépést tudott vele tartani a napi sétái során is.              

„Lenyűgözte Erzsébet királyné személyisége, azonnal a hatása alá került, rajongott érte, és a naplóiban Kedvesnek vagy Havasi gyopárnak nevezte a királynét. Ugyanakkor ő teljesen pontosan látta Erzsébet királyné személyiségét, azt, hogy az évek, az évtizedek során hogy torzul az ő személyisége, hiszen nem találta meg azt a feladatot az udvarban, ami neki igazán testhez álló lett volna.” - tájékoztatott a történész.

1898-ban, Erzsébet királyné halála után Ferenc József császár munkája elismeréseként I. osztályú Erzsébet-renddel tüntette ki a grófnőt. Festetics Mária szeretett királynéja halála után nem maradt a bécsi udvarban, hanem visszaköltözött Söjtörre. A keszthelyi előadáson nem csak a bécsi évekről, hanem a későbbi, söjtöri időszakról is mesélt a zalaegerszegi múzeum történésze.  

Regman Karola - Keszthelyi TV                  

                   

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó