+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zeng az ének
2017. március 17. péntek 15:33 - Gyenesdiás
Zeng az ének
26 település közel 700 diákjának ajkáról zeng az ének a két napon át Gyenesdiáson. A „Szép Zalában születtem” című népdaléneklési versenyre a megye 46 intézményéből érkeznek a diákok, hogy megmutassák a tudásukat. Ma az alsó tagozatosok, míg szombaton a felsős diákok állnak a zsűri elé. A megmérettetésre szólóénekesek, kis- és énekegyüttesek nevezhettek zalai népdalokkal.

15 éve ad otthont Gyenesdiás a megyei népdalvetélkedőnek. A Kárpáti János Általános Iskolában péntek délután a 3-4. osztályosok mutatkozhattak be. Az alsó évfolyamosok jellemzően gyerekdalokkal készülnek a zalai népdalkincs széles választékából. Marcellnek ez már nem az első fellépése, elmondása szerint már gyakorlottan áll a közönség elé.

„2012 és 2013 óta éneklek, és azért szeretek énekelni, mert nagyon sokat énekeltünk még elsőben az iskolával, tanárokkal. Most negyedikben megjött az az esély, hogy énekkaros legyek. Beléptem és akkor mondom, de jó, mert nagyon sokan voltunk, és akkor szólista lettem egyből.” - mondta Lakatos Ferenc Marcell, a Kiskanizsai Általános Iskola tanulója.

A hattagú zsűriben idén is népdalénekesek és énektanárok foglaltak helyet. Először zsűrizte a fellépőket Török-Ábrahám Brigitta, aki ma népi énektanárként tevékenykedik, pályáját azonban a „Szép Zalában születtem” énekverseny alapozta meg. Elmondása szerint nagyon sokat jelent neki, hogy visszatérhetett indulása helyszínére.           

Mindig örömmel jöttem, és örömmel hallgattam a zsűri és a tanáraim tanárkollégáinak a véleményeit rólam, és a lelkesítő szavait és az iránymutatásukat, hogy érdemes ezt csinálnom.” - mesélte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium népi énektanára.

A két napos verseny az 1-2 osztályosok bemutatkozásával indult, ők a Községházán adhattak számot a tudásukról. A szóló énekesek mellett csoportok is felléptek. Zala megye mindig kiemelkedően teljesített a népdaléneklési versenyeken, a többi megyével összehasonlítva, itt a legmagasabb az indulók száma. Ebben nagy szerep jut a szülőknek és a lelkes pedagógusoknak is.                

„Gyönyörű lelkek szólaltak meg, nagyon szép magyarsággal, csengő hangon, ünnepi öltözékben, méltóságteljes színpadi megjelenéssel. Köszönhető ez azoknak a tanítóknak, tanároknak, akik elhozták ide a gyerekeket. Ők azok, akik a büszke szülők mellett felfedezik a gyerekekben azt a készséget, ami aztán elvezethet a tehetség kibontakoztatásához.” - tájékoztatott Vakler Anna, a zsűri elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója.

A „Szép Zalában születtem” népdaléneklési verseny mára már mozgalommá nőtte ki magát. Idén 26 településről érkeztek a gyerekek a megyei fordulóra, ahonnan a legjobbak juthatnak tovább az országos vetélkedőre. A „Tiszán innen-Dunán túl” Országos Népdaléneklési Versenyre május 20-án kerül sor Budapesten.

Regman Karola - Keszthelyi TV

            

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
 
A Nagykanizsai Országos Fánkfesztivál keretében 230 gyermek játszhatott Zalakaroson.
 
Hagyományos télbúcsúztató rendezvényét szervezte meg a Közösségi Értékekért Egyesület
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó