+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújul a keszthelyi strandon a két torony
2017. március 24. péntek 10:43 - Keszthely
Megújul a keszthelyi strandon a két torony
Leromlott a keszthelyi Városi Strandon a szigetfürdő két tornyában a tartószerkezetek állapota. Ezt már tavaly észrevették a szakemberek, a javítást pedig nemrég kezdték meg. A beruházás költségét az önkormányzat finanszírozza. Ezzel együtt megkezdték annak a kárnak a felszámolását is, amit az idei tél, illetve a jég okozott.

Keszthely városának egyik ikonikus jelképe a Városi Strand szigetfürdőjének bejárata. A két torony körüli állványzat árulkodik arról, hogy itt felújítás zajlik éppen. A tizenöt éve helyreállított tornyok tartószerkezetének hibáját már tavaly észrevették.

"Még a tavalyi évben megrendelésre kerültek az anyagok, amelyek a tartószerkezet biztonságát szolgálják. Maga a tartószerkezet vörösfenyő rétegragasztott anyagokból készült el és a vázszerkezet borítása lambéria, amely lucfenyőből készült. A két jellegzetes épület tetejére műemlékpala kerül, valamint díszkivilágítással is újra el lesz látva és a villámhárító rendszert is felújítják a szakemberek." - mondta el Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere.

A két torony felújítása idején a strandfürdő területe nem látogatható. A korhadás mértéke olyan nagy volt az építményekben, hogy teljesen új tartószerkezeteket építenek fel a régiek helyett. A munkálatok bekerülési költsége több, mint tizenkétmillió forint, amit a képviselő-testület már tavaly megszavazott. A tervezés is megtörtént, míg a bontást idén januárban kezdték meg. A munkálatok - a tervek szerint - április közepén befejeződnek, így a strandszezon indulását ez nem fogja veszélyeztetni. Jó idő esetén esély van arra is, hogy a két torony előbb elkészüljön. Mindezek mellett a szigetfürdő nem várt mozgása miatt is van tennivaló. A térkövek elmozdulása és törése is bizonyítja: a februári jégzajlás kissé eltolta a lábakon álló koros építményt. Öt centimétert mértek a szakemberek.

"Az a probléma alapvetően, hogy 60 éves a betonszerkezet, tehát hosszú távra el kell gondolkodni a szigetfürdő felújítási munkálatairól. Kikönnyítettük a fákat, megmetszettük őket. Volt egy nagyobb fűzfánk, ami veszélyeztette a kabinsort és a vége már kezdett elszáradni. De mivel kikönnyítettük, így új hajtásokat fog hozni és megakadályoztuk, hogy nagyobb kárt okozhasson a szigetfürdőben." - tájékoztatott Csendes Antal, a VÜZ Nonprofit Kft. fürdőüzemeltetési részlegvezetője.

Ennek a fának a metszése történt meg a szigetfürdőn, hamarosan új hajtások lesznek rajta. A terület jobb oldali szárnyat érintette a jég okozta öt centiméteres elmozdulás. Eredetileg nagyobb mértékű volt, ám mostanára ennyit mutattak ki a statikusok. A térkövek törése mellett a korlát is megrongálódott. Ezeket az esztétikai hibákat saját erőből javítják ki, más intézkedésre egyelőre nincs szükség. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár