+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthely kincsei
2017. március 27. hétfő 14:15 - Keszthely
Keszthely kincsei
Helikoni Ünnepségek, a Goldmark Károly Művelődési Központ szakkörei, Keszthelyi Kilométerek, Szendrey Júlia Emlékszoba. Néhány a 32 keszthelyi érték közül, amelyeket bemutattak az első alkalommal megrendezett Keszthelyi Értékek Napján. A rendezvényen a 2013-ban létrehozott helyi értéktárban szereplő kincseket tárták a közönség elé, amelyek közül több a megyei értéktárban is helyet kapott.

A Georgikon szellemisége, a sárgulás, a burgonyanemesítés és a gyümölcs génbank is gyarapítja a Keszthelyi Értéktárat. A Keszthelyi Értékek Napján Keszthely kincse oklevéllel jutalmazták azt a 32 értéket, vagy az azokat javasló személyeket, amelyek öregbítik a város hírnevét.     A Georgikon Kar hét elismerést is átvehetett, erre a kar vezetősége, és az ott tanuló hallgatók is rendkívül büszkék.           

„Európa első, rendszeres agrárfelsőoktatási intézménye, amit 1797-ben alapítottak a Festeticsek, gyakorlatilag évszázadok óta jelen van Keszthely város életében. Mind a korabeli történetek, mind az abból kikerekedő hagyományok alapot adhatnak egy értéktárba történő bejelentéshez. Ugyanakkor a jelenkorban is vannak olyan fontos dolgok, modern eredmények, hiszen például egy növénynemesítési, szőlő- vagy burgonyanemesítési tevékenységet ide sorolhatunk, amelyek a hagyományok mellett szintén az értékek közé sorolandók és sorolhatók.” - mondta Polgár J. Péter, a Georgikon Kar dékánja.

A Keszthelyi Értéktár 2013-ban jött létre, a gyűjtőmunkában pedig nagy szerepet vállalt a Goldmark Károly Művelődési Központ égisze alatt működő Hungarikum Klub. A keszthelyi értékek közül például a Festetics kastély a megyei értéktárban is szerepel, Bakonyi Károly életműve pedig a napokban az országos értéktárban is helyet kapott. Helyi érték még többek közt a monarchiakori Balaton-part, a városalapító Lackfi nádor, a Fő téri templom, és a Georgikon Majortörténeti kiállítóhely. A Keszthelyi Értékek napját azzal a céllal szervezték, hogy megismertessék a közönséggel a város kincseit.                 

„Úgy gondoltuk, hogy a Keszthelyi Értéktárban már nagyon sok olyan érték van, amit érdemes megmutatni a keszthelyi közönségnek. 2013-ban megalakult a Keszthelyi Értéktár, és utána 2015 októberében pedig itt, a Goldmark Károly Művelődési Központban megalakítottuk a Hungarikum Klubot. Ez egy viszonylag zárt kör helyi lokálpatriótákból, pedagógusokból, értelmiségiekből, akik érdeklődnek Keszthely város sorsa iránt, ezekből a tagokból áll össze ez a klub. Mi magunk is azt a célt tűztük ki, hogy a keszthelyi értékeket be fogjuk javasolni az értéktárba, illetve hogy ezeket fogjuk összegyűjteni.” - hívta fel a figyelmet Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

A rendezvényen több díjazott is bemutatkozott. Fellépett a Nagyváthy és a Georgikon Néptáncegyüttesek, a Helikon Kórus és két, Helikoni Ünnepségeken díjazott diák is. Az okleveleket a Keszthelyi Értéktár bíráló bizottsága adta át, amelynek elnöke Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere.            

„Nagyon örültem neki, mikor ez a kezdeményezés országszerte elindult, hogy a helyi értékeket gyűjtse össze minden település, amennyiben erre úgy gondolja, hogy szüksége van. Ezeket a javaslatokat értékelve tovább tudjuk küldeni a megyei értéktárba, sőt be is kerülhet akár a Hungarikumok közé is.” - tájékoztatott a polgármester.

A Hungarikum Klub tagjai felhívták a figyelmet arra, hogy bárki javasolhat értéket a Keszthelyi Értéktárba. A szervezők remélik, hogy a város kincsei folyamatosan gyarapodni fognak, és így évről-évre lesz mit megmutatni a helyi közönségnek.

Regman Karola - Keszthelyi TV                        

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó