+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Télen is kiváló a Balaton vízminősége
2018. december 20. csütörtök 21:27 - Keszthely
Télen is kiváló a Balaton vízminősége
December 19-én módosította az Országos Vízügyi Főigazgatóság a siófoki zsilipen átfolyó Balatonvíz mennyiségét. Erre a hidrológiai előrejelzések alapján volt szükség. A tóban lévő víz mennyisége az évszakhoz képest is megfelelő szintű jelenleg.

Csípős, hideg szél fúj a Balaton partján. Az elmúlt napok nulla fok alatti hőmérsékletének köszönhetően vékony jégréteg alakult ki csupán, a sportolásra alkalmas fagyás még várat magára. Jelenleg optimális a vízállás - mondja Burucs Zoltán. A Kaposvári Egyetem természeti erőforrások tanszékének vezetője szerdán a keszthelyi, nem hivatalos mércén 116 cm-es vízállást olvasott le. A mezőgazdasági vízgazdálkodással, szennyvíztisztítással, vízminőség-védelemmel foglalkozó szakember azt mondja: a téli időszakban másképpen kell kezelni a vízállást. "Télen nem jó a magas vízállás, mert akkor sokkal nagyobb károkat tud tenni a part kiépített szakaszain a jég, tehát nagyobb lehet a jégkár. Most egyelőre nem állt még be a Balaton, de a jelei már mutatkoznak. Meglátjuk, hogy mennyire fagy be és akkor tényleg előfordulnak e majd károk. Amúgy a Balatonnak a vízminősége jó, itt a víznek a tisztaságát látjuk és ezzel meg lehetünk elégedve" - tette hozzá.

Számos, a Balatont pozitívan érintő fejlesztés történt az elmúlt évtizedekben. A teljes vízgyűjtő területen a szennyvíztisztítás magas fokot ért el. A zalaegerszegi üzemek szennyező tevékenységei gyakorlatilag megszűntek. A húsüzem és a nagyobb ipari létesítmények saját maguk kezdték el a vizet tisztítani, hogy ne büntessék őket a rossz vízminőség miatt. A Kis-Balatonon megvalósított fejlesztések is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jó minőségű legyen a tó. A szint hozzáértő szabályzása szintén eredményt hozott. November 22-e óta nyitva a siófoki zsilip, szerda délutánig másodpercenként 26-29 köbméter vizet engedtek le.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta: "Most a hidrológiai előrejelzések alapján egy kicsit csökkentjük épp’ ezen a mai napon az eresztést. A cél most az, hogy 19-e délutántól, tehát ma délutántól már csak 15 köbmétert eresztünk ki másodpercenként a Balaton vizéből. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy meddig tart ez az eresztés. A mai vízállás egyébként 112 cm. Most még nem tudom megmondani, hogy meddig tartjuk még fenn az eresztést."

A szóvivő is megerősítette: a mostani mérések is azt mutatják, a tó vize kiváló minőségű, semmilyen probléma nem jelentkezett az elmúlt hónapokban.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó