+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Segítség a pályaválasztáshoz
2017. április 6. csütörtök 15:45 - Keszthely
Segítség a pályaválasztáshoz
Még mindig hiányszakmának számít a megyében többek között a szociális gondozó és ápoló, a pék, a festő-mázoló tapétázó vagy az ács. Ezek mindegyike elérhető a keszthelyi szakképzési intézményekben, a pályaorientációs napokon pedig az általános iskolák pedagógusai testközelből is képet kaphattak a képzésekről. A ma megtartott szakmai nap célja, hogy a pedagógusok hatékonyan tudják segíteni a végzős diákok pályaválasztását.

A keszthelyi Asbóth iskola villanyszerelő szakja is bemutatkozott a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Pályaorientációs Szakmai Napján. A város általános iskoláinak hetedikes osztályfőnökei bejárhatták az iskola tanműhelyeit ahol a szakoktatók rövid tájékoztatót is tartottak. A pedagógusok rendkívül fontosnak tartják ezeket az alkalmakat, hiszen kiemelkedő szerepet játszanak a végzős diákok szakmaválasztásában.

„Hetedikes osztályfőnök vagyok, nagyon nagy feladat számomra az, hogy a következő tanévben irányítsam a tanulóimat a pályaválasztás területén. Nagyon-nagyon egyetértek mindazzal, ami itt a tájékoztatóban elhangzott, hogy a szakképzett, kvalifikált munkaerőkre mekkora nagy szükség van, és én is próbálom a diákjaimat ezekre a területekre iránytani.” - mondta az Egry József Általános Iskola pedagógusa, Kissné Varga Erika.

A kamara minden évben meghatározza azokat a szakmákat, amelyekre a legnagyobb szükség van az adott megye munkaerőpiacán. Zala megyében ilyen például a női szabó, az autószerelő, a hegesztő, vagy a karosszérialakatos. A képzések nagy százaléka elérhető a keszthelyi Asbóth iskolában is. Az intézmény a város többi szakképző iskolájával, valamint az általános iskolákkal összefogva azt a cél tűzte ki, hogy minden diák megtalálhassa azt az intézményt vagy szakmát, amely leginkább megfelel az igényeinek és képességeinek.

„Meggyőződéssel vallom, hogy a szakképzésé a jövő. A szakmai képzések iránt óriási kereslet mutatkozik, nagyon jó lehetőség a fiatalok számára, hogy megtalálják a maguk jövőbe vezető útját. Mi, összefogva az általános iskolás pedagógus kollégákkal arra tettük le a voksunkat, és azt tűztük ki magunk elé célként, hogy egyrészt megtanítsuk őket a szakmai tartalmakra, neveljük őket arra, hogy az életben megfelelő módon helyt tudjanak állni.” - hangsúlyozta Csótár András, az Asbóth Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola intézményvezetője.

A keszthelyi intézményekben nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre, és arra is, hogy a diákok helyben, az iskola falai között, de a legújabb trendeknek megfelelően gyakorolhassanak. A gimnáziumok még mindig nagy népszerűségnek örvendenek, de egyre többen ismerik fel a szakképző intézmények előnyeit is.     

„A szakközépiskolai illetve a szakgimnáziumi képzések annyival tudnak többet egy gimnáziumi képzésnél, hogy azok a fiatalok, akik már az általános iskolában elkötelezettek egy szakma iránt, ők már a középiskolai képzés során is szakmai tantárgyakat is tanulnak. Ha szakgimnáziumba jelentkeznek a diákok, akkor négy év alatt, a hagyományos érettségi tantárgyak mellett a szakmai érettségire is készülnek, és kötelező nekik érettségit tenni az adott szakmai tantárgyból.” - tájékoztatott Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.

A résztvevők az Asbóth iskola képzési palettája mellett a város többi intézményével is megismerkedhettek. A Közgazdasági Szakgimnázium, a Farkas Edit Szakképző Iskola és a VSZK tanműhelyeibe is betekintést nyerhettek az általános iskolák pedagógusai.

Regman Karola - Keszthelyi TV                    

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az influenzaszerű megbetegedések miatt több osztályon is látogatási tilalom lépett életbe.
 
Egy keszthelyi diáklány, Kéri Anna Katica nyerte meg a Nagy Magyar Filmteszt országos versenyét.
 
Sajtótájékoztató keretén belül számolt be Nagy Bálint bővebben a képviselő-testületi ülés döntéseiről.
 
Nyolc keszthelyi sportoló is továbbjutott az országos tollaslabda diákolimpia döntőjére!.
 
A jó idő miatt zavartalanul zajlanak a szőlőmetszések.
 
Február 26-án volt hamvazószerda, amely a böjtölés, a megtartóztatás kezdő napja a hívők számára.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó