+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ismét Fölszállott a páva
2017. június 20. kedd 16:09 - Keszthely
Ismét Fölszállott a páva
A Dél-dunántúli régió és határon túli települések versenyzői méretették meg magukat Keszthelyen a 2017-es Fölszállott a páva területi válogatóján. A Balaton Színházban a gyenesdiási Fodor Mátyás is a rangos zsűri elé lépett. A válogatókról az elődöntőbe juthatnak a jelentkezők. Az elő műsort novembertől követhetik nyomon a tévénézők a Duna Televízió műsorán.

Néptáncegyüttesek, zenészek és szólisták is bemutatkoztak Keszthelyen, a 2017-es Fölszállott a páva harmadik előválogatóján. A Duna TV-n látható műsor 2012-ben indult útjára, és a tehetségkutatás mellett a magyar népzene és néptánckincs népszerűsítését tűzte ki célul. Regényi Júlia Dunaföldvárról érkezett a Balaton-partra, és egy kalotaszegi népdalcsokorral örvendeztette meg a zsűrit.

„Már kicsi korom óta nagyon fontos nekem a népzene, szerencsére cserkészként, a cserkészcsapatunkban nagyon fontos a hagyományőrzés. Egyrészt ott tanultam nagyon sok népdalt, másrészt Budai Ilona népdaltáboraiban, és egyéb népzenei táborokban igyekeztem minél több népdalt elsajátítani. Ezzel a népdalcsokorral kapcsolatban igyekeztem kalotaszegi adatközlőktől minél hitelesebben megpróbálni azt a stílust elsajátítani, amelyet igyekeztem átadni most.”  - mondta a dunaföldvári induló.

A 31 versenyző a Dél-dunántúli régió számos tájegységéről érkezett, hogy bemutatkozzon a zsűrinek. A helyiek is szurkolhattak, hiszen a gyenesdiási Fodor Mátyás is indult a versenyen. Az Aranysarkantyú- és Tálentum díjas szólótáncos széki táncokkal készült az előválogatóra, amellyel nagy sikert aratott a közönség körében.

„A széki táncok a Mezőséghez tartozik, nagyon sajátos férfi táncai vannak ennek a városnak. Sűrű és ritka tempót táncoltam, a sűrű, az a nevében is benne van, hogy egy sűrűbb, gyorsabb tempójú tempó, sűrű tempó. Utána pedig ritka tempó következett. Amit a táncról, és a táncosokról tudni kell, és ezekről a lábfacsarásokról, hogy a produkcióban legfőképpen Tamás Márton kántornak a táncát táncoltam. Pontosabban lábtekeréseit, mert ő volt ezeknek a lépéseknek a fő művelője.” - tájékoztatott Fodor Mátyás.

A Fölszállott a páva című verseny szakmai támogatója, és útjára indítója a Hagyományok Háza. A műsor öt éve alatt nagyon sok tehetséges gyerek fordult meg az előválogatókon, és került be az élő adásokba. A tévénézők körében is nagyon népszerű a tehetségkutató, és a műsornak köszönhetően egyre több gyerek kap kedvet a népi kultúrkincs felfedezéséhez.

„Főleg az elmúlt két évadban a pici gyerekeknél látszik ez az óriási lelkesedés. Nem tudok pontos statisztikákat mondani, de a visszajelzések rettenetesen pozitívak. Mindazokon túl, akik itt voltak a színpadon, és az előző két évad , de mondhatnám az előző négy évad adásaihoz képest is, azokat a visszajelzéseket kapjuk, hogy szeptembertől indulnak a beiratkozások a művészeti iskolákba, és egyre több a gyermek hál’ Istennek.” - hangsúlyozta Farkas József, a Fölszállott a páva szervezője.

A Fölszállott a páva előválogatói júniusban még folytatódnak majd a zsűri július elején dönti el, hogy ki lesz az a 48 versenyző, aki továbbjuthat. A tévénézők novemberben láthatják a verseny első elődöntőjét a Duna Televízióban.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár