Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Egyre népszerűbb a hal
2017. jún. 23. péntek | Szentgyörgyvár/Keszthely
Egyre népszerűbb a hal
Magyarországon még mindig kevés halat esznek az emberek, holott egyre több telepen lehet friss, hazai halhúshoz hozzájutni. A Balaton-parti vendéglátósok is egyre több fantáziával készítik el a pikkelyeseket, ezek az ételek már jóval túlmutatnak a megszokott panírozott hekktörzsön.

Szentgyörgyváron négy éve foglalkoznak tokhalneveléssel. A negyvenkét, egyenként 25 köbméteres medencékben az 5-10 centiméterestől egészen a 3-4 kilogrammosig találhatók halak. A kifejlett példányokat Zalacsányban dolgozzák fel, és szállítják az ország minden pontjára. A nyers halfilé mellett füstölt halat, halkolbászkákat, sőt, még kutya jutalomfalatot is készítenek.

„Magyarországon a halfogyasztás elég alacsony, és ezt úgy gondoljuk, hogy úgy tudjuk a legjobban, leghatékonyabban növelni, hogy az emberek nem csak a halakkal, mint friss filével találkoznak,  hanem egyéb ételekkel is, ami gyakorlatilag konyhakész, vagy reggelikész, ha lehet így mondani. Kereskedelmi forgalomban jelenleg található a melegen füstölt tokhalfilé, , ez fel van szeletelve, ennek van több ízváltozata is.” - mondta Balla Tamás, a Halház Kft. marketing vezetője.

A szentgyörgyvári tokhalat a helyiek is megkóstolhatják. Az egyik keszthelyi étteremben egy egészen újfajta , tokhal alapú paradicsomlevessel várják az ínyenceket. Az étterem azonban számos más halas eledelt is kínál, ezek közül nagyon népszerű a Pulled Ponty Szendvics, amely füstölt ponttyal készül. Bezerics Dániel, az étterem tulajdonosa szerint a hal egyre népszerűbb a vendégek körében, az étteremben igyekeznek a helyi különlegességeket megmutatni.

„Nekünk most nagyon nagy szívfájdalmunk, hogy a Balatonból, mint tóból származó hallal nem dolgozhatunk nap mint nap, hiszen nincsen erre legálisan út kicsatornázva, viszont törekszünk arra, hogy balatoni régiós termékeket mutassunk meg a hozzánk látogató termékeknek. Így van ez például a keszthelyi tokhallal, ami számunkra egy nagyon fontos, és egy nagyon megbízható alapanyag a mindennapokban. Legyen az készítmény, hiszen évek óta dolgozunk együtt, készítik nekünk a harcsakolbászunkat és a harcsahurkánkat, illetve legyen az akár friss tokhal, mint tőkehús.” - tájékoztatott az étterem tulajdonosa.

Nyáron nagyon sokan fogyasztják szívesen a hekket a Balaton-parton, de más halas ételek is népszerűek a strandolók körében. A hal számos módon elkészíthető, és rengeteg olyan fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz, amely elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ma már hazánkban is egyre több helyen kapható friss halhús, amelyet egyre több étterem használ szívesen a fagyasztott termékek helyett.

Regman Karola - Keszthelyi TV                    

| 2014. dec. 30. kedd 11:52 | Felsőmándpuszta
Bővítésre készül a főleg exportra termelő felsőmándpusztai vállalkozás, mely prémium termékeket készít.
| 2019. aug. 5. hétfő 16:15 | Vonyarcvashegy
Az emléknap alkalmából főzőversenyen és koncerten is részt vehettek az érdeklődők.
| 2022. nov. 30. szerda 17:26 | Keszthely
Becslések szerint a haltermelők és a halboltok akár egész éves forgalmuk 60-70 %-át ilyenkor bonyolítják le.
| 2013. jún. 24. hétfő 15:46 | Keszthely
Keszthelyen indult el a háromállomásos fesztiválsorozat, mellyel a halfogyasztást kívánják ösztönözni.
XI. Évfolyam 8. Szám
Megjelenés: 2025. április 25.
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.