+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tisztán, szépen, magyarul
2024. február 8. csütörtök 19:15 - Keszthely
Tisztán, szépen, magyarul
Tizennégy általános iskolás vett részt a „Szép Magyar Beszéd” verseny területi fordulóján. A felső tagozatos diákoknak a kötelező prózai szövegen kívül szabadon választott irodalmi műből is olvasniuk kellett a zsűri előtt. A versenynek a Csány –Szendrey Általános Iskola és AMI adott otthont.

A zsűri elnöke, Kalapos István bontotta fel azt a borítékot, amiben a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma megküldte a szövegeket. A felső tagozatosoknak meghirdetett Szép Magyar Beszéd területi fordulóit hagyományosan a Csány Szendrey Általános Iskolában rendezik meg."Ebben az évben hat iskola jelentkezett 15 versenyzővel. Talán kevésnek hangzik, mi mégis örülünk ennek a számnak, mivel a COVID megtörte ezt a törekvést. Tavaly csak kilenc versenyző vett részt ezen a megmérettetésen. Idén már 15. Nagy örömmel és lelkesedéssel álltunk neki a szervezésnek. Nagyon fontos az anyanyelvünk ápolása. Ez a verseny pedig pontosan ezt a célt szolgálja."- mondta el a verseny főszervezője, Ancsa Molnár Beáta.

A résztvevőket az iskola tanulói dallal, verssel köszöntötték a verseny megnyitóján. Azt követően az 5-6. osztályosok, majd a 7-8. osztályosok léptek a szakmai zsűri elé, hogy felolvassák a választott 20-25 soros prózai művet. "Az irodalmat nagyon szeretem,ugyanis a verseket is nagyon kedvelem és szeretem őket tanulni. Szerencsére hamar meg is tanulom őket. Wéber Anikó:A platánsor rejtélye. Ezzel készültem mára."-nyilatkozott Ignácz Ketrin.

 Színes volt a szabadon választott szövegek palettája. Meserészletek, a szép beszédről és a természetről szóló tanulmányok, esszék tolmácsolását is hallhatta a zsűri. Volt olyan versenyző, aki az érzelmesebb írásokból válogatott."Én úgy vélem, hogy koromhoz képest gyakran olvasok. Vannak kedvenc íróim. Írásban kifejezni az érzelmeinket szerintem egy nagyon jó dolog és ezeket elolvasni is. Igazából én nagyon szeretem a romantikus könyveket. Mert ha az én életemben nincs jelen, akkor legalább olvashatok róla."- mondta Sveda Luca Dóra.

A zsűri több szempontot figyelembe véve értékelte a versenyzőket.

"Ez az a verseny,ahol nem az előadásmódot díjazza és nézi a zsűri, hanem az előadást oly módon, hogy megértjük-e. Tehát az értő olvasáson van itt a hangsúly. Így hát természetesen a helyes beszéd, a megfelelő artikuláció,a szünetek megfelelő tagolás, használata,ami elsősorban döntő lesz majd."- mondta el a zsűri a zsűri elnöke,Kalapos István.

A harmadik regionális fordulót a Dunától nyugatra eső vármegyék és Budapest tanulói részére 2024. április 11–13. között Balatonbogláron rendezik meg, amelyen a 13-14 éves korcsoport első helyezettje vehet részt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus