Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Szabad szemmel látható az Esthajnalcsillag
2023. dec. 12. kedd | Keszthely
Szabad szemmel látható az Esthajnalcsillag
Népművészeti kiállítás nyílt a Balaton SzínházbanA Goldmark Károly Művelődési Központ és a Népművészeti Alkotóház szakköröseinek tárlatát hagyományosan adventkor mutatják be a nagyközönségnek. Az eseményen elhangzott, hogy országos szinten elismert a keszthelyi népművészek összefogása és alkotói színvonala.

Magyar népdal nyitotta meg az Esthajnalcsillag kiállítást. Kerámiából, csuhéból és fából készült betlhemeket is állítottak ki az alkotók kifejezetten az adventi időre való tekintettel. Adventi koszorú, csipkék, népviseletes babák is felsorakoznak a tárlaton. A Goldmark Károly Művelődési Központ és a Népművészeti Alkotóház szakkörösei nemcsak a tárgyak autentikus elkészítése miatt tartja fontosnak a munkásságukat.

„Több szakkör a Zala Megye Népművészetéért Alapítványé, illetve 3 szakkör a Goldmark Károly Művelődési Központé, és mindegyik szakkörnek az a célja, hogy egyrészt ezt az anyagi kultúrát átmentse a mai életbe, másrészt az ott dolgozó szakkörösöknek egy olyan közösségi helyet teremtsen, ahol együtt jól érzik magukat, mert ez ma nagyon fontos, ebben az elidegenedett társadalomban.” hangsúlyozta Molnárné Riskó Erzsébet, Király Zsiga-díjas népi iparművész.

A népviseletes babakészítők csoportja régóta állandó résztvevője a győri babakészítő versenynek, amelyen évek óta kiemelkedő helyezést érnek el a csoportos munkáikkal. Ez idén sem volt másképp, ebben az évben első helyezést értek el. A Petőfi-év miatt az összeállításukon egy alföldi vásár látható, melyen egy képmutogató egy Petőfi-verset mond el. Ez a jelenet megtalálható ezen a kiállításon. Az alkotókörök tárlatainak több évtizedes hagyománya van Keszthelyen.

„Eleinte a Goldmark Károly Művelődési Központ csoport alkotókörei állítottak ki. Ugye mikor mi bekerültünk, mint alkotókörök, a népművészeti alkotóháznak a falai közé, és megtaláltuk a végleges helyünket, ahol az alkotás körülményei most már a rendelkezésünkre állnak, attól kezdve megpróbáltunk közösen megjelenni a város előtt, amával az alapítványi háznak és az alkotóháznak az alkotóival együtt, a különböző köreivel együtt.” nyilatkozta Bereczky Csaba, az MMa rendes tagja, a Népművészet Mestere. 

A Goldmark Károly Művelődési Központ és a Népművészeti Alkotóház szakköröseinek kiállítását mindig valamilyen ünnephez kapcsolódó témában rendezik. Fontos és színvonalas a tevékenységük, igazi közösséget teremtenek. A kiállítás január végéig látható a Balaton Színház Simándy termében.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2024. már. 28. csütörtök 19:15 |
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
| 2024. már. 21. csütörtök 19:15 | Keszthely
Több utcában is kell számítani korlátozásra, kérik a közlekedők megértését.
| 2024. már. 18. hétfő 19:15 | Keszthely
Több keszthelyi jelöltre lehet voksolni.
| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Zalaegerszeg
Ebből az alkalomból köszöntik minden évben Zalaegerszegen a vármegye újságíróit.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Keszthely
Szakmai tanácskozást követően megtekintették Keszthely látnivalóit.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.