+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Óvatosan a Balatonon
2023. november 22. szerda 17:06 - Keszthely-Siófok
Óvatosan a Balatonon
Fokozottan kell figyelni késő ősszel annak, aki kihajózik a Balatonra. A korai sötétedés és az egyre gyakrabban leereszkedő köd rontja a látási és tájékozódási viszonyokat. A vízirendőrök azt tanácsolják, aki vízre száll, vigyen magával vízhatlan tokban okostelefont és megfelelő mentőfelszerelést.

Október 31-ével véget ért a viharjelzés a Balatonnál. A magyar tenger azonban késő ősszel is vonzza a horgászokat, vízi sportolókat. A szakemberek azt kérik, hogy az őszi-téli időszakban mindenki még fokozottabb körültekintéssel szálljon vízre, hiszen a Balaton lehűlése, a rosszabb látási viszonyok és a korai sötétedés mind nehezítő körülmények lehetnek baj esetén.

„Mindenképpen felhívjuk a figyelmet arra, hogy a 112, mind a 1817-es segélyhívón lehet segítséget kérni és olyan mentőeszközök is álljanak rendelkezésre, amik lehet, hogy nyáron kevésbé alkalmazottak, de ilyenkor szintén felértékelődnek: jó mentőmellény, fehérfény-jelző lámpa, vízmerő szapoly és a hipotermia, a kihűlés miatt fokozottan kell felöltözni. Arra is kell készülni, hogy akár több órás várakozással is telik egy ilyen mentési, keresési akció, ha valaki nem tudja megmondani pontosan a pozícióját” - mondta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, Horváth László. 

A Siófoki Obszervatórium vezetője arra figyelmeztet, hogy mindenki tájékozódjon az időjárásról, mielőtt vízre száll. A klímaváltozás hatásait az idei viharjelzési szezonban is tapasztalták.

„A viharok száma nem lett több a Balatonnál, azonban a viharok erőssége határozottan növekszik, egyre erősebb viharokkal találkozunk, kitörésük, felépülésük is nagyon gyors. Mindenképpen érződik a klímaváltozás hatása a Balatonnál is” - nyilatkozta Horváth Ákos, az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.  

Kiemelten kell figyelni az időjárás változásait – figyelmeztetnek a meteorológusok. A mobilalkalmazások és a met.hu is jó tájékozódási lehetőség    a viharjelzési szezonon kívül is.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

A felvételeket köszönjük a Somogy TV-nek.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus