+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A magyarok a bolgár, a bolgárok a magyar nyelvet törik, de ez senkinek sem gond
2023. november 16. csütörtök 15:15 - Sármellék
A magyarok a bolgár, a bolgárok a magyar nyelvet törik, de ez senkinek sem gond
Bulgáriai gyerekek vendégeskedtek Sármelléken. A helyi iskolában több éve folyik bolgár nyelvtanítás. A Kosztinbrodból érkezett 11 gyerek pedig magyarul tanul. Az Erasmus programnak köszönhetően sikerült élő kapcsolatot kialakítani a két iskolának. A magyar és bolgár diákok Szent Cirill és Metód szobránál koszorúztak.

Hriszto Botev az egyik legnagyobb bolgár költő, Petőfi Sándorhoz hasonlítják a Fekete-tenger partjánál húzódó országban. A poéta munkássága mellett Bulgária kultúráját és mindennapjait is bemutatták a sármelléki gyerekeknek.

A Magyarországon vendégeskedő bolgár gyerekek magyarul tanulnak. A Szófiától 25 kilométerre fekvő Kosztinbrod iskolája az egyetlen Bulgáriánban, ahol tantervi keretek közt tehetik ezt. Az ötödikes Nikonak és társainak is nagy élmény a magyarországi utazás.

Nikola Szimeonov Gavrilov azt mondja, nagyon jól érzi magát Sármelléken. Szépeket láttak itt és nagyon vendégszeretőek velük.

A bolgár gyerekek bemutatták és tanították is nemzeti táncaikat. A sármelléki iskolásoknak is jó lehetőség ez, elsőtől ötödik osztályig, heti négy órában tanulnak bolgárul. A kultúra és az ottani gyerekek megismerésével közelebb kerülnek az idegen nyelvhez.

„Nagyon kedvesek és ahogy ők is törik a magyart, úgy mi is törjük a bolgárt és ez nekik se gond, de nekünk se” - nyilatkozta Piszker Máté, sármelléki iskolás. 

A szláv írásbeliség megalkotói, Szent Cirill és Metód a 9. században hittérítőként jelentek meg Zalavár Várszigeten. Az ő emlékükből gyökeredzik Zalaváron és így Sármelléken is a bolgár kapcsolat. Bulgária is állított szobrot a szerzeteseknek. Napjuk a kultúra ünnepe a balkáni országban. Természetes volt, hogy együtt megkoszorúzzák az emlékművet.

Nagyon sok érzelem felkavarodott bennem – mondja a kosztinbrodi iskola igazgatója. Számunkra május 24. nagyon fontos ünnep. Nem csak Szent Cirillre és Metódra emlékezünk, ez az írásbeliség, a kultúra, az irodalom ünnepe, ami sokat jelent a bolgároknak - nyilatkozta Daniela Boriszova.

A bolgár gyerekek Budapesten is jártak, utána jöttek Sármellékre. A falut és környékét is megismerték, meglátogatták a kastélyt, a Majormúzeumot, a bivalyrezervátumot és a sümegi várat is.

„Az Erasmus program keretében kerestek meg minket, így került sor a kapcsolatfelvételre. Az a tanárnő keresett meg minket, aki a kinti iskolában magyart tanít a gyerekeknek. Ő szervezte a mi segítségünkkel ezt a néhány napos programot, ameddig ők itt tartózkodnak Magyarországon. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy hasonló iskolát találtunk, mint amilyenek mi is vagyunk” - mondta Kamondiné Bóta Melinda, a Sármelléki Általános Iskola igazgatóhelyettese.  

A Vaszil Levszki Általános Iskola már most viszonozta a sármellékiek meghívást. Remélik, hogy minél előbb elutazhatnak a helyi iskolások a bulgáriai Kosztinbrodba.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus