Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Retrospektív szemmel a Balaton
2023. nov. 15. szerda | Keszthely
Retrospektív szemmel a Balaton
Filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozón mutatták be Papp Gábor Zsigmond, Balaton retró című dokumentumfilmjét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megszervezett eseményen a személyesen a rendező mesélte el a film ötletét, valamint elkészültének momentumait.

2023-ban is reneszánszát éli a retró, a ’60-as, ’70-es évek nosztalgikus hangulata. A balatoni életérzés külön sláger. Sokan örömmel emlékeznek vissza a magyar tenger ezen időszakára: a SZOT-üdülők, nyaralók, víkendházak és táborok világába.

„A nyarak, azok ezekben az időszakokban abszolút csodásak voltak, nekem datálódnak 40 éves barátságaim abból a korból, amikor még mindenki gyerekként fürdött a Balatonban, együtt voltunk, megadatott mindenkinek, hogy eljöhessen a Balatonra, és azt gondolom, hogy az egy nagyon szép időszak volt.” - emlékezett vissza Dr. Máté Szilvia.

Ezt a retró érzést öntötte egy alkotásba Papp Gábor Zsigmond, Balázs Béla-díjas rendező a Balaton retró című dokumentumfilmjében. A mű 4 részletben mutatja be a Balatoni nyaralást a Kádár-korszakban a balatoni üdülőktől  és táboroktól kezdve, a turizmuson át a balatoni sportokig bezáróan.

Magyarország egyik fő turisztikai nevezetessége a Balaton, amely gyakran szerepelt a 60-as, 70-es évek reklámjaiban és filmhíradóiban. A balatoni úttörőtáborok, a nyugati és keleti turisták áradata, a balatoni vitorlásversenyek slágertémái voltak a tudósításoknak.

„Budapest mellett a Balaton volt az, ami sok embert vonzott, és a Balaton volt az, ami egyrészt nagyon sok emberben nosztalgikus meg egyéb jelenkori jó emlékeket ébreszt. Másrészt ez volt az a téma, amiről sok film archív is készült, sok képanyag is készült.  Mert nyaranként a stábok mindig lejöttek.”  mesélte Papp Gábor Zsigmond, Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező, a film alkotója.

A film előkészítésének legfőbb feladata a különböző anyagok kiválogatása volt az archívumokból. Ez a pont 2 részre lett osztva: Papp Gábor Zsigmond a filmes anyagokat válogatta át, míg forgatókönyv író társa, Tamási Mikós könyvtárban, levéltárban fellelhető régi újságcikkeket kutatott fel. Ezután együtt írták meg az összekötő szövegeket, ügyelve arra, hogy a narrációkban ne legyen érzelmi töltet, vagy értékítélet az adott kor felé.  

A dokumentum film elkészülte óta 16 év telt el, de a rendező elmondása szerint azóta is ez az egyik legnépszerűbb alkotása. 

Pelikán Péter - KeszthelyTV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Keszthely
Retró hétvége volt a Balatonnál. A MÁV több éve rendezi meg a vasútbarát eseményt.
| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
A MÁV a Gigant villanymozdony ötvenedik évfordulóján szervezett közös programot a Volánbusszal.
| 2023. aug. 8. kedd 16:04 | Keszthely
Retró véradás volt a Keszthelyi Kórházban.
| 2022. aug. 17. szerda 17:06 | Vörs
Színes programokkal várták a kicsiket és nagyokat a Vörsi Falunapra, a közösség építése volt a cél.
| 2022. aug. 1. hétfő 18:38 | Keszthely
Még kedden is várják az önkénteseket a KeszthelyiKórházban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.