+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Retrospektív szemmel a Balaton
2023. november 15. szerda 12:20 - Keszthely
Retrospektív szemmel a Balaton
Filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozón mutatták be Papp Gábor Zsigmond, Balaton retró című dokumentumfilmjét. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megszervezett eseményen a személyesen a rendező mesélte el a film ötletét, valamint elkészültének momentumait.

2023-ban is reneszánszát éli a retró, a ’60-as, ’70-es évek nosztalgikus hangulata. A balatoni életérzés külön sláger. Sokan örömmel emlékeznek vissza a magyar tenger ezen időszakára: a SZOT-üdülők, nyaralók, víkendházak és táborok világába.

„A nyarak, azok ezekben az időszakokban abszolút csodásak voltak, nekem datálódnak 40 éves barátságaim abból a korból, amikor még mindenki gyerekként fürdött a Balatonban, együtt voltunk, megadatott mindenkinek, hogy eljöhessen a Balatonra, és azt gondolom, hogy az egy nagyon szép időszak volt.” - emlékezett vissza Dr. Máté Szilvia.

Ezt a retró érzést öntötte egy alkotásba Papp Gábor Zsigmond, Balázs Béla-díjas rendező a Balaton retró című dokumentumfilmjében. A mű 4 részletben mutatja be a Balatoni nyaralást a Kádár-korszakban a balatoni üdülőktől  és táboroktól kezdve, a turizmuson át a balatoni sportokig bezáróan.

Magyarország egyik fő turisztikai nevezetessége a Balaton, amely gyakran szerepelt a 60-as, 70-es évek reklámjaiban és filmhíradóiban. A balatoni úttörőtáborok, a nyugati és keleti turisták áradata, a balatoni vitorlásversenyek slágertémái voltak a tudósításoknak.

„Budapest mellett a Balaton volt az, ami sok embert vonzott, és a Balaton volt az, ami egyrészt nagyon sok emberben nosztalgikus meg egyéb jelenkori jó emlékeket ébreszt. Másrészt ez volt az a téma, amiről sok film archív is készült, sok képanyag is készült.  Mert nyaranként a stábok mindig lejöttek.”  mesélte Papp Gábor Zsigmond, Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező, a film alkotója.

A film előkészítésének legfőbb feladata a különböző anyagok kiválogatása volt az archívumokból. Ez a pont 2 részre lett osztva: Papp Gábor Zsigmond a filmes anyagokat válogatta át, míg forgatókönyv író társa, Tamási Mikós könyvtárban, levéltárban fellelhető régi újságcikkeket kutatott fel. Ezután együtt írták meg az összekötő szövegeket, ügyelve arra, hogy a narrációkban ne legyen érzelmi töltet, vagy értékítélet az adott kor felé.  

A dokumentum film elkészülte óta 16 év telt el, de a rendező elmondása szerint azóta is ez az egyik legnépszerűbb alkotása. 

Pelikán Péter - KeszthelyTV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus