+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Még lehet szavazni, mi legyen 2024-ben az Év Fája
2023. november 10. péntek 15:52 - Magyarország
Még lehet szavazni, mi legyen 2024-ben az Év Fája
November 19-ig lehet szavazni a 2024-es Év Fájára. Idén is három faj közül lehet választani. Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év fája kuratórium 2013 óta írja ki a szavazást. A voksolás nem csak a megválasztott fafajra, hanem az erdőkre is ráirányítja a figyelmet.

Az elmúlt években a Tatár juhar, a Lisztes berkenye, a Nagylevelű hárs és a Vénic-szil viselhették az Év Fája címet. 2024-re a Kecskefűz, a Rezgő nyár és a Közönséges bükk között dől el a verseny. A Kecskefűz a barkaszedés időszakából ismerhető, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek. Ez az egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él. A Rezgő nyár a hegy- és dombvidékeken jellemző, fontos szerepe van abban, hogy újraerdősüljenek a lepusztult talajok. A közönséges bükk a faipar fontos nyersanyaga. A klímaváltozás miatt viszont az egyik legveszélyeztetettebb állományalkotó fafajunk.

„Mindhárom fafaj az elmondható, hogy például Keszthely térségében is megtalálható. Ami talán ilyen szempontból fontosabb és ha már itt Zalát említjük, akkor talán a bükk az, ami talán itt a klímaváltozás okozta kihívások a bükkös erdőtársulásokon és konkrétan a bükk fajon ott eléggé látszódnak.” - mondta el Elmer Tamás az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

Az Év Fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés mind az erdész szakembereknek, mind a nagyközönségnek. Egy-egy ilyen fafajon keresztül rá tudnak világítani az erdők fontosságára és arra az összetett életközösségre, amitől sokat lehet tanulni. 1996 és 2013 között az Év fája kuratóriuma döntött az év fafajáról, 2013 óta azonban az Év fája honlapon keresztül zajló nyílt online szavazáson dől el a következő év fafaja. Szavazni november 19-ig lehet.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus