Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A zalai összefogást hirdeti a pacsai Öreg Hárs
2018. júl. 26. csütörtök | Pacsa
A zalai összefogást hirdeti a pacsai Öreg Hárs
Zalai döntőse is van Az Év Fája versenynek. A pacsai Öreg Hársfát a zalai összefogás és a helyi identitás erősítése céljából nevezték a megmérettetésre. A 12 döntős fa közül közönségszavazással választják ki a győztest. A pacsaiak életének és identitásának szerves része az Öreg Hárs; több helyi rendezvény is kapcsolódik a festői környezetben álló matuzsálemhez.

Zala megye harmadik legmagasabb pontján áll a pacsai Öreg Hárs. A körülbelül 27 méter magas fát és a mellette álló kőkeresztet pincék veszik körül. A pacsai szőlőhegyen a mai napig sokan gazdálkodnak, köztük Horváth Ferenc is. A tősgyökeres pacsai férfi már gyermekként is gyakran pihent meg a meredek utak után az öreg hárs tövében. Felmenői is nagyon tisztelték a fát, nagyapja elmondásából is tudható, hogy a fa több mint 300 éves: „Ezt a Rákóczi-szabadságharc idején ültették, ő erre emlékezett. Arról tudjuk, hogy a kápolna építése körül tették” - meséli Horváth Ferenc, aki  ma is örömmel pihen meg a fa árnyékában. Azt mondja, hogy az innen feltáruló panoráma is feltöltődést jelent. Tiszta időben a zalai dombokon túl a balatoni tanúhegyek, másik irányban pedig horvát-szlovén határ és az Alpokalja is látható. A lokálpatrióta férfi szerint ez a hárs sokkal több egy egyszerű fánál: „Mondhatom talán azt, hogy az identitásukat adja, a helyieknek az identitását, egy kötődést, hogy van miért élni és van mit úgymond továbbadni a gyerekeink, családtagjaink részére, meg mindazoknak, akik szeretik, vagy valamiért úgymond felnéznek erre a területre, vagy ránéznek erre a fára, vagy megállnak alatta. Tavasszal, amikor virágzik, gondoljon bele, amikor egy ilyen fán mennyi madárka, mennyi méhe megjelenik…úgyhogy örömöt ad.” 

A fához egy legenda is kötődik, miszerint a hadak útjáról visszatérő Csaba királyfi ennek a fának az ősénél pihent meg és a közeli forrásnál itatta meg lovát. A fa a helyi rendezvényeknek is a része. A Szent Márk kápolna búcsúját itt ünneplik, de Szent Márton napján, a madarak, fák napján és a helyi futóversenykor is meglátogatják az öreg hársfát.Az Év Fája versenyre több ok miatt is nevezték a fát. 

Dr. Benedek Karolina, a város jegyzője: „Amiért beneveztük ezt a fát a versenybe az az összefogás volt, egy kicsit a zalai településekkel, városokkal való együttműködésnek az erősítése. A másik pedig, hogy egy tanösvényt szeretnénk létrehozni. Pár száz méterre áll innét egy műemlék kápolna, ez az elős állomása a tanösvénynek, a fa lenne a második, illetve a Csaba kút a harmadik. És szeretnénk ha minél többen meglátogatnák a fát, illetve a szőlőhegyet, jól éreznék magukat, kirándulnának itt a természetben.”  

A pacsai Öreg Hársfát 35 jelölt közül delegálta a döntőbe Az Év Fája versenyt szervező Ökotárs Alapítvány. A 12 döntős fából a győztest közönségszavazással választják ki. Október 8-ig lehet voksolnia verseny honlapján. A pacsai Öreg Hárs szerda délben 716 szavazattal az ötödik helyen állt.

Itt lehet szavazni!

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2023. nov. 10. péntek 15:52 | Magyarország
Idén is három faj közül lehet választani.
| 2021. ápr. 6. kedd 15:57 | Keszthely
Május 10-ig van lehetőség fákat vagy facsoportokat jelöltetni a megmérettetésre.
| 2024. jún. 10. hétfő 19:15 | Keszthely
A városban 57,90 százalékos volt a részvétel. 8949-en járultak az urnák elé.
| 2024. jún. 10. hétfő 19:15 | Keszthely
A VÁRTAK Egyesület az egyéni körzetekben hét mandátumot szerzett. A FIDESZ-KDNP négy képviselőt delegálhat.
| 2024. jún. 10. hétfő 19:15 | Keszthely
A FIDESZ-KDNP 9 képviselőt delegálhat a vármegyeházába.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.