+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Carolus – a Cserszegi + a többiek
2023. november 7. kedd 16:52 - Keszthely
Carolus – a Cserszegi + a többiek
Carolus – a Cserszegi + a többiek címmel rendezték meg a Dr. Bakonyi Károly emlékestet a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen. A Károly-napi eseményen a szőlőnemesítő fajtáiból készült nedűket kóstolhatták meg a résztvevők. Az intézmény célja, hogy állandó kiállítása mellett is méltóképpen emlékezzen meg Karcsi bácsiról és munkásságáról.

Dr. Bakonyi Károly nemzetközi körökben is elismert szakember, aki több mint 50 éven át foglalkozott szőlőnemesítéssel. Olyan fajták köszönhetőek neki, mint a Cserszegi fűszeres, a Rozália, a Korona, a Nektár vagy éppen a Pátria. Munkásságát, valamint családi emlékeit és kedvenc tárgyait is bemutatja a Majormúzeumban található emlékszobája. Az intézményben azonban nemcsak így tisztelegnek Dr. Bakonyi Károly előtt.

A Carolus – a Cserszegi + a többiek című rendezvénynek idén is nagy sikere volt, gyorsan beteltek a helyek. Több borász nedűit kínálták az est során, melyek mellé érdekességeket is hallhattak a résztvevők.

„Második éve Carolus – a Cserszegi + a többiek néven útjára indítottuk ezt a rendezvényt, amelyet Karcsi bácsi emlékének szánunk. A Bakonyi Károly emlékszoba megtekintésén túl megnézzük a szőlészeti kiállításunkat, lehetőség van az új látványtárunk megtekintésére és utána egy borkóstoló keretében az általa nemesített fajtákat kóstoljuk meg.” - mondta el Rajnai Virág Éva kiállítóhely-vezető.

A borok illatolása és kóstolása mellett a baráti beszélgetéseké volt a főszerep. Bakonyi László, Karcsi bácsi fia elmesélte, minden évben november 4-én, Károly napkor kóstolták meg az újbort a családban. Ezek az alkalmak mindig vidáman teltek.

„Az emberek szívében él tovább, meg a fajtáiban. Én nagyon szívesen veszek részt ezeken az ünnepségeken, de Isten igazából akkor örülök, amikor ezeknek a termelőknek borait kóstolhatjuk ilyen alkalmakkor. És ilyenkor betartjuk édesapám utasítását, hogy vidáman emlékezzünk rá.”

Az alkalmon részt vettek a Balatoni Borbarát Hölgyek is, akik az egész napot annak szentelték, hogy a nagy szőlőnemesítőről megemlékezzenek.

„A Festetics-kastély parkjában van egy emlék. 2012-ben a Borbarát Hölgyek kezdeményezésére és hathatós közreműködésével állítottuk Bakonyi Károly szőlőnemesítő barátunk emlékére. És ott tekintettel a Károly-napra minden évben meg szoktuk koszorúzni és mécsest gyújtunk és emlékezünk Karcsi bácsira.” - osztotta meg Dévényi Balogh Gyöngyi, az egyesület elnöke.

A megemlékező esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében valósult meg. A következő rendezvény Szent Márton napjához kapcsolódik november 11-én.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus