Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jól működik a megfigyelőrendszer a Balatonon
2023. nov. 2. csütörtök | Balaton
Jól működik a megfigyelőrendszer a Balatonon
Új megfigyelő és tájékoztató rendszert építettek ki a Balatonon. A klímaváltozás miatt szükség van az aprólékosabb adatgyűjtésre, erre ezáltal már van lehetőség. Az 1,3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a vízügyi, limnológiai és meteorológiai szakemberek eddig soha nem látott képet kapnak a magyar tenger kémiai, fizikai és ökológiai változásairól. A kinyert adatokat a lakosság is megismerheti, több helyre helyeztek ki a tó körül információs táblákat.

A Balaton vizének szintje ebben az évben is ingadozott. Január elsején 81 centiméter volt a vízállás. Az év első hónapjában folyamatosan emelkedett, februárban érte el a 100 centimétert. Áprilisban növekedett újra egészen júniusig. Júliusban vízeresztéssel apasztották az állást 110 centiméterre. Innentől kezdve stagnált 100 és 110 centi között. Szeptembertől apadt ismét, jelenleg átlagosan 98 centit mutatnak a mércék.

A szakértők szerint a kiszámíthatatlan időjárás miatt egyre inkább oda kell figyelni a Balaton optimális vízszintjére.  Nem a csapadék mennyisége, hanem annak eloszlása változott ugyanis az elmúlt években. Azaz ritkábban, de intenzívebb záporokra, illetve villámárvízekre lehet számítani. Másrészről pedig határozottan megnövekedett a meleg napok száma, ez pedig hozzájárul a víz párolgásához. Ez a kihívás továbbra is a Vízügy szakembereit érinti. Arra is felhívják a figyelmet, hogy egyre nagyobb feladat hárul rájuk, hogy nyáron megfelelő legyen a Balaton vízszintje, illetve az télen se öntsön ki.

2022-től telepítettek korszerű megfigyelőrendszereket a magyar tengerbe, melyek a vízügyi szakemberek munkáját támogatják. Ezek a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást is segíthetik. Siófok, Balatonszemes, Szigliget és Keszthely térségében állítottak fel ilyen hidrometeorológiai és vízminőségi kutatóállomásokat. A tó fizikai, kémiai és ökológiai paramétereit figyelhetik ezek által. Az adatokat többek között a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriuma kapja meg. A kutatás azért fontos, mivel a magyar tenger turisztikai szempontból is kiemelt térség és időben fel kell készülni az időjárás okozta esetleges problémákra. A szakemberek megfigyelték, hogy a szélsőségek gyakorisága jelentősen megnövekedett. Kevesebb, de komolyabb zivatarok alakulnak ki például nyáron. Az előrejelzés sok mérést igényel, ehhez járulnak hozzá ezek a műszerek.

„Nemcsak, hogy előre kell jeleznünk a zivatarokat, hanem arra is törekedni kell, hogy lehetőleg ne kerüljön ki túl sok ideig a jelzés a Balatonnál. Nos ezek a mérések, ezek egyértelműen ezt segítik. Azonkívül sok kuriózumra is fény derül. Tehát eddig egy nagy vízfelszín fölötti Magyarországon nem volt ilyen mérés és egész különleges szélrendszereket látunk.” - osztotta meg Dr. Horváth Ákos az OMSZ Siófoki Obszervatóriumának vezetője.

A Siófoki Obszervatóriumnál a magassági szélerősséget is nagy felbontással tudják mérni a szakemberek az új berendezéssel, mely a viharjelzést segíti. Az új rendszer által rögzített megfigyelések nemcsak a Balaton adatbázisába kerülnek be, de a hitelesített mérőszámokat a lakosság is megismerheti a tó partján 7 frekventált területen kihelyezett webalapú tájékoztatófelületen.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. júl. 19. péntek 19:15 | Keszthely
Címvédés volt a Kékszalagon. Az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty ért elsőként célba az 56. tókerülő versenyen.
| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ötödik alkalommal szervezték meg a Dog Beach Festet a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.
| 2024. jún. 26. szerda 19:15 | Balaton
A vízimentők a balesetek megelőzésére hívják fel a figyelmet.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
Képzőművészeti műhelymunkát szerveztek Vonyarcvashegyen
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.