A vendéglátásban, szállodaiparban dolgozók számára magasabb fizetés járna. Az égető munkaerőhiányt szeretné csökkenteni ezzel a lépéssel a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, karöltve a Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottsággal. Az egyik alsópáhoki étterem ügyvezetője, Szűcs Attila is azt mondja: egyetért a szándékkal. Különösen azért, mert nemrég még maga is munkavállaló volt.
"Tudom a másik oldalt is, egyik oldal se jó, mind a kettőnek rossz ez a helyzet. Nincsen szakember, valami úton meg kell oldani ezt és ehhez pénz kell. Ehhez kell az ágazatból, a kormány részéről és mindenhonnan, a szövetség részéről és az iparkamara részéről egy kis támogatás, hogy tudjuk megoldani, hogy a szakemberek itthon maradjanak, hogy ne menjenek el külföldre, legyen utánpótlás. Én abban is látom egy részét a dolognak, hogy ezt megtudjuk oldani." - mondta el Szűcs Attila, Az ÉnAnyósom étterem ügyvezetője.
Bár az Ausztiában jellemző, ezer Euró körüli nettó jövedelemhez képest az itthon javasolt kettőszáznegyvenezer forint körüli bruttó bér elmarad, de mégis jelentős lépés lehet a szakma megmentése érdekében. A vendéglátás kapcsán általában a felszolgálók, konyhai dolgozók jutnak eszébe mindenkinek. Pedig ebben az ágazatban sokkal több olyan munkaterület van, ahol indokolt lenne a növelt garantált alapjövedelem.
"A nagyobb probléma azokkal a szállodai munkakörökkel van, amelyek nem a vendéglátásban vannak. Ide tartozik például egy recepciós munkakör vagy akár az egészségügyi személyzet. Itt kell fedezetet találni, ez ma még nem biztosított, ezért olvasni azt az összes sajtóhírben, hogy ez egy javaslat, amit nem feltétlenül tudunk aláírni. Ennek vannak feltételei és az egyik feltétele az, hogy az adókörnyezet megfelelően támogassa ezt." - nyilatkozta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.
A munkáltatói oldal tervezett vállalása szerint a januári országos emelés mellé úgynevezett garantált bérkiegészítést rögzítenének az ágazati kollektív szerződésben. A javaslat elfogadása esetén ugyan a munkáltatóknak is mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, de erre részben fedezetet nyújthat az ÁFA öt százalékra való csökkentése.
Könnyid László: "A szállodai áfakulcsot is ehhez kellene hozzáigazítani, hiszen a turizmus-vendéglátás kéz a kézben mozog és egy szállodában a vendég eszik, iszik és alszik. Tehát minden mindennel összefügg az iparágban. Erre mondtam azt, hogy ha az adókörnyezet lehetővé teszi, mi akkor készen állunk munkaadói oldalról egy ilyen megállapodás aláírására."
A hazai vendéglátóipar most erősen a szürkegazdságban mozog, ami a munkaerőpiacot nem jó irányba tereli. Az emelt fizetésű munkavállalók a magasabb költéseikkel még szélesebb körben jelenhetnek meg a fogyasztói piacon, ami a költségvetés számára a bérjárulékokon túl további bevételeket is hozna.
Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió