+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Többször kellett gyéríteni a vérszívókat
2023. szeptember 21. csütörtök 18:30 - Keszthely
Többször kellett gyéríteni a vérszívókat
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja. Április óta 916 ezer hektárnyi területet kezeltek a szakemberek. A csapadékos időjárás miatt rengeteg volt a vérszívó. Zalában 11 alkalommal, 80 településen gyérítettek.

Idén több alkalommal jelent meg Keszthely utcáin is a szúnyogirtó autó. A platós jármű meleg ködös technológiával jutatta ki a szert. Ez a földi kémiai gyérítés a kifejlett vérszívókkal szemben hatásos. Biológiai beavatkozás is volt, ami viszont a lárvákat pusztítja el, ez már április 3-án elkezdődött. A tavalyi aszályos évben kevés volt a szúnyog, idén viszont jóval több munkája volt a szakembereknek. Olyan területeken is nagy számban jelentek meg a vérszívók, ahol korábban nem kellett gyéríteni.

Dóka Imre helyettes szóvivő, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság: „Országosan összesen 1089 településen és Budapest 8 kerületében került sor a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre. A legfertőzöttebb helyeken több alkalommal is volt gyérítés. Zala vármegyét ha nézzük, akkor összesen 11 alkalommal, 80 település bevonásával, 53.670 hektáron gyérítették a szakemberek a kifejlett szúnyogokat.”

A felhőszakadások, a folyók többszöri áradása főleg a Duna mentén és a Dunántúlon jelentett kihívást a szúnyogok elleni küzdelemben. Ezeken a területeken a védekezés célja az extrém ártalom elfogadható szintre csökkentése volt. A katasztrófavédelem koordinálta gyérítés elsődlegesen a víz közeli településekre terjedt ki, ahol a szúnyogok számát csak szervezetten, régiós szinten lehetett eredményesen csökkenteni. A Balatoni Szövetség tapasztalata is az volt, hogy a tónál is jóval több volt a vérszívó rovarból.

„Két-három éven keresztül nem nagyon volt érzékelhető a szúnyognak a jelenléte, de mivel csapadékosabb volt a tavasz, illetve a nyárelő, ezért sokkal több szúnyog volt, sokkal inkább oda kellett figyelni, de azt gondolom, hogy kisebb panaszok ellenére is jól kezelte ezt mind a Szövetség, mind pedig a Katasztrófavédelem” - nyilatkozta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. 

A szakemberek szerint a központi gyérítés mellett a lakosok is sokat tehettek, tehetnek a vérszívók ellen. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Ha ezeket megszüntetjük, vagy letakarjuk, kevesebb vérszívó lesz a lakókörnyezetünkben.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus