+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jubiláló nemzetközi verklitalálkozó Keszthelyen
2023. szeptember 4. hétfő 17:40 - Keszthely
Jubiláló nemzetközi verklitalálkozó Keszthelyen
Két napon át volt hangos a verklizenétől Keszthely belvárosa a hétvégén. A Verklifesztivált 10. alkalommal szervezték meg a városban. Az évtizedes helytállók, akik minden évben itt voltak, jelképes díjat vettek át. A programsorozatot össznépi verklizéssel zárták.

Régi idők muzsikájának hangjai töltötték be Keszthely város főterét a hétvégén. Tizedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi verklitalálkozót. A  Fő téren és a sétálóutcán is megtalálhatóak voltak a legkülönfélébb zenészek különleges verklijeikkel.

A kackiás verklis, Ring István Paksról látogatott el a verklifesztiválra. Tapasztalatai szerint egyre népszerűbb ez a fajta muzsika, amerre jár nagyon jó szívvel fogadják. Az országban ennek ellenére csak 7 hangszerről tud, amelyik működik is. A rajtuk játszók száma sem nagy:

„Én úgy lettem verklis, hogy én szaxofonos vagyok eredetileg, és sokat kínlódtam, hogy tudjak egyszerre énekelni, és szaxofonozni. Ez eddig még senkinek nem sikerült a világon. Nekem sem, úgyhogy kerestem egy hangszert, hogy mi az, amivel tudnám kísérni az énekhangomat, és rátaláltam a verklire. Épp ezért eltökéltem magamban, hogy az én verklimből magyar zenék is szóljanak, szóval elkészítem a lyukszalagot magamnak, és tulajdonképpen a saját zenémmel kísérem az énekhangomat."


Magyarországon kívül Ausztriából, Németországból, Szlovákiából, Svájcból, Szlovéniából, Hollandiából, Belgiumból, de még Kanadából is  érkezett hangszeres. Voltak, akik idén látogattak el először Keszthelyre, de sokan már 10 éve mindig visszajárnak.

„Miért jön valaki vissza ide? Először is imádom ezt a várost. A közönséget, valóban 10 éve térek ide vissza, ha tehetem mindig szívesen jövök, mert ez a rendezvény az egyik legkedvesebb számomra, és mindig nagyon jól szervezett, és ezért nagyon hálás is vagyok, hogy visszatérhetek ide, mert ez egy speciális hely, itt Keszthelyen, a közönséggel, akik ennyire szeretnek minket. Ez a város beköltözött szívembe mára.”
 mondta PAPE LUTZ, zenész

Vasárnap délután minden kintornás felvonult a Fő térre. A jubileum kapcsán 4 művész egy-egy ünnepi serleget kapott annak emlékére, hogy már 10 éve ide járnak minden évben. Mellettük minden zenész egy-egy üveg balatoni borral gazdagodott. Ezután egymást váltva szólaltatták meg a verkliket a népes közönség előtt.

 "Az idei fesztivál, olyan volt, mintha csak visszatértünk volna a gyökerekhez, sokkal inkább a zenei eszközök álltak a főszerepben. Nem fektettünk akkor hangsúlyt a színpadi show-ra, a színpadi elemekre, azzal foglalkoztunk, amit ez jelent, ennek a kultúrájával. Az idei évben sokkal nemzetközibb volt a fesztivál, több országból jöttek résztvevők. Ennélfogva nagyon örülök, hogy ismét itt lehettünk, ezen a csodálatos rendezvényen, ami úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült, mint az időjárás, mint az érdeklődés tekintetében, és reméljük, hogy a vendégek is legalább olyan jól érezték magukat, mint mi."
összegezte az elmúlt 2 napot HANSJÖRG SURBER, főszervező

A nemzetközi fesztivál nagyon népszerű minden évben. A közönség szívesen hallgatta a muzsikásokat mindkét nap.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus