+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 90 éves sportautó került a kastélyhoz
2023. augusztus 31. csütörtök 14:29 - Keszthely
90 éves sportautó került a kastélyhoz
Egy 1933-as Talbot Le Mans-nal gyarapodott a Helikon Kastélymúzeum gyűjteménye. A páratlan gépjárműcsodát Lakatos Ferenc gyűjtő ajánlotta fel, aki korábban már 5 autót adott a múzeumnak. A sportkocsi piaci értéke 360 millió forint.

Pöccre indul a 90 éves jármű. Magyarországon restaurálták a sportautót. Anno a 24 órás Le Mans-i versenyre készült el. 1935-ben viszont megváltoztatták a kiírást, nehéznek számított már a maga 1120 kilójával, így nem indulhatott. Ezt követően a Grand Prix-n viszont versenyezhettek vele. Az elmúlt időszakban mai sportolók próbálhatták ki a Hungaroringen. Az autóhoz egy online kereskedési oldalon jutott hozzá Lakatos Ferenc. A gyűjtő már korábban is ajándékozott a kastélymúzeumnak járművet, ezek a Hintómúzeumban kaptak helyet. Mint elmondta, jó a kapcsolata az intézménnyel.

„Keszthelyhez szívem-lelkem, 14 év óta nagyon kötődöm a keszthelyi Festetics-kastélyhoz, mert a vezetőséggel az együttműködésünk 14 év óta töretlen és én mindig itt találom a legjobb helyét a gyűjteménynek.”

A gyűjteménygyarapodás még vonzóbbá teheti a Helikon Kastélymúzeumot, a látogatóknak igazi katarzist okozhat a vezetőség szerint. Ez már a bemutatón is látszott, hiszen rengetegen készítettek a járgányról fotót, illetve videófelvételeket. Nemtől és kortól függetlenül mindenkinek érdekességként szolgálhat a páratlan darab, és maga a Hintómúzeum kiállítása.

„Azt gondolom, hogy a kulturális örökséget képviseli, amint a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. is képvisel mind a kastélyainkkal, mind a várainkkal. Keszthelyen a Helikon Hintómúzeumban megtalálható a világ összes hintó fajtája, illetve hintó képviselője. Azt gondoljuk, hogy fő célunk az, hogy a Hintómúzeumban a hintóktól az automobilokig bemutassuk a történelmi fejlődéseket.” - mondta el Farsang Csaba a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft.ügyvezető igazgató-helyettese.

Hozzátette, ez az autó egy olyan örökséget képvisel, ami lassan egy évszázada az autósport fejlesztésnek is meghatározó része. Ebből a sorozatból ez az egyetlen modell létezik a világon. A hétvégén még a kastélyparkban lesz látható a Festetics Concour’s d’Elegance rendezvényen, ezt követően kerül a végleges helyére.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus