+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 125 éves a Balatoni Múzeum
2023. augusztus 18. péntek 17:06 - Keszthely
125 éves a Balatoni Múzeum
Fennállásának 125. évét ünnepli a Balatoni Múzeum. A jubileum előtt a hónap műtárgyával tisztelegnek. Augusztusban a Balatoni Múzeum Egyesület első rendes közgyűlésének meghívóját és eredeti jegyzőkönyvét állították ki. A több mint 100 év viszontagságainak ellenére az intézmény működése ma is töretlen.

1897 nyarán alakult meg a Balatoni Múzeum Egyesület, amely első rendes közgyűlését 1898. augusztus 7-én tartotta. Az eseményre meghívót kaptak a tagok, és kézzel írott, hét oldalas jegyzőkönyv készült. A dokumentum elkészítésére Csák Árpád szolgabírót, az egyesület titkárát kérték fel. A közgyűlésen Lovassy Sándor elnöklésével megválasztották a tisztségviselőket és az igazgatóválasztmányt. Célul tűzték ki a Balaton-kultuszt, a tó és környékének megismertetését. Ez a törekvés 125 év alatt sem változott.   

„Ezt egy átlagember életéhez is akár lehet hasonlítani, egy 20. századi ember életéhez, hiszen nagyon mozgalmas volt a múzeum élete is. Tele kihívásokkal, nagy reményekkel, és nagy félelmekkel, megszűnéstől való félelemmel, de az a szerencse érte eddig a Balatoni Múzeumot – ez köszönhető az itt dolgozó volt, és bizonyára jelenlegi kollégáknak is – hogy a mai napig töretlenül működik a Balatoni Múzeum, megszakítás nélkül az elmúlt 125 évben. Amely épületben most vagyunk, ez is töretlenül 95 éve a Balatoni Múzeumnak ad otthont.” - tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A múzeum gyűjteményét Csák Árpád felajánlásával alapozták meg, amely saját régészeti kutatásainak  15 évnyi anyagát tartalmazta. Az intézmény ma is nagyon látogatott, a nyári időszakban is nagyon sokan keresik fel az állandó és időszaki tárlatokat. Számos múzeumpedagógiai foglalkozást szerveznek, és táborokat is tartanak, hogy a fiatalok körében is népszerűsítsék a múzeumlátogatást.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus