+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Somogyi pásztorfaragásokat készítettek
2023. augusztus 9. szerda 14:48 - Keszthely
Somogyi pásztorfaragásokat készítettek
A dunántúli pásztorművészet két különleges díszítőtechnikáját sajátíthatták el a VII. Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábor résztvevői. A Népművészeti Alkotóházban országosan elismert művész oktatta a fafaragókat. A Zala Megye Népművészetéért Alapítvány saját erőből rendezte meg a csütörtökön záruló programot.

Tülökből készített sótartót Csabádi Sándor. A Kapoli- stílusú pásztorfaragást pecsétviasszal, azaz spanyolozással színezte, díszítette az alkotó.

„Ez a legelső, ez még szűz kéz, úgy is lehet mondani. Soha életemben nem gondoltam volna, hogy ezt meg tudom csinálni, mert ilyen apró, pici dolgokat nagyon nehéz belefaragni”- nyilatkozta a fafaragó. 

Somogyi pásztorfaragásokkal foglalkoztak a táborozók. Hazánk nagyon gazdag kultúrkinccsel rendelkezik e téren. A spanyolozás és karcolozás technikáját viszont kevesen ismerik. Fát, szarut és kobaktököt is díszítenek a viasszal, vagy a savas marással. Bereczky Csaba táborvezető hívta meg előadónak Fehér Vilmost. A Népi Iparművész jeles művelője ezen technikáknak.

„Ezek a technikák régen is különlegesnek számítottak, most még különlegesebbek, nagyon kevesen csinálják. A spanyolozást konkrétan két kezünkön meg tudjuk számolni, hogy most hányan mívelik. Csinálják magas szinten is, viszont nagyon kevesen adnák át ezt a tudást. Én foglalkozom azzal, hogy módszertanilag át tudjam adni és be tudjam vezetni a kortárs alkotói népművészetbe, itt a Dunántúlon” - mondta Fehér Vilmos. 

Hetedik alkalommal szervezték meg az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon tábort. Máskor textilesek is, most viszont csak fafaragók alkottak. A hét fős kicsi, de annál lelkesebb csapatba a helyi alkotók mellett Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun vármegyékből is jöttek. 

Bereczky Csaba táborvezető: „Az örökségünk megőrzése szempontjából nagyon fontos, mert van egy hatalmas díszítő kultúránk, aminek a megőrzése feladatunk kell, hogy legyen, az éltetését mindenképpen folytatnunk kell, ezért szerveztük a táborokat.”

A táborra idén nem nyert pályázati támogatást a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány. A részvételi díjakból finanszírozták a hatnapos programot. A szervezők határozott célja, hogy jövőre is megrendezik az eseményt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus