Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Magyarország 2. legidősebb harangja segítségért kondul!
2023. aug. 7. hétfő | Várvölgy
Magyarország 2. legidősebb harangja segítségért kondul!
Állagmegóvási és felújítási munkálatokra szervez gyűjtést a várvölgyi római katolikus közösség. A falu templomának harangja 2024-ben lesz 500 éves. Ehhez a jeles alkalomhoz szeretnék méltóvá tenni az épületet.

A templomot a 14. század elején, építették gótikus stílusban, de a török időkben részben elpusztult. Hosszú idő után csak a 18. században renoválták, és kapta meg jelenlegi kinézetét. Berendezését tiroli mesterek készítették, orgonáját 1901-ben építették. A völgyben fekvő építmény falai állandóan vizesednek a magas talajvíz miatt. Legsürgetőbb problémát elsősorban a penészesedő falak jelentik.

 „Van egy 15 millió forintos támogatás, állami keret, de nyilván a költségek az egekben vannak, szóval nem elegendők. De legalább tudunk valamit kezdeni, egy első lépés, hogy az alapot legalább tudjuk szárazon tartani. Én azt gondolom, hogy 25 millióból az alapokat meg lehet valósítani.” hívta fel a figyelmet a károkra Mezei András, plébános.

  A templom javára jótékonysági zenés vacsoraestet rendeztek.  Az esős idő miatt a helyi művelődési házban fogadták a vendégeket. Itt helyben is lehetett felajánlani a templom renoválására. A környékbeli települések lakossága, sok lelkes támogató, és a falu vezetősége is képviseltette itt magát.

Barcza Balázs, polgármester:„Alapvetően amiben tudunk, segítünk. Most a mai gyűjtésben leginkább abban tudtunk segíteni, hogy – az időjárásra való tekintettel – gyorsan biztosítottunk zárt, fedett helyszínt. Valamint én is megpróbáltam a környékbeli vállalkozókkal felvenni a kapcsolatot, – főleg akiről tudom, hogy vallásos beállítottságú – hogy lehetőségeihez mérten támogassa a mai gyűjtést, és ezt sok vállalkozó meg is tette, első kérésre.

Várvölgy alapvetően római katolikus vallású település, az itt élők nagyjából 90%-a ehhez a felekezethez tartozik, nagyrészük gyakorolja is a vallását. Fontos nekik a templomuk. Erről mesélt Riesinger Lászlóné, Marika néni: „Nem nagyon múlt el olyan vasárnap, vagy akár hétköznap is, hogy ne vettem volna részt a szentmiséken. Mindig hálát adok a Jóistennek, illetve a Szűzanyának. Az életben bármi ért, ott találtam mindig nyugalmat.”

A plébánia a templom külső felújítását is tervezi. Az elsődleges szempont most, hogy megszüntessék a vizesedést, a penészedést. Az 1524-ben öntött harang 500. születésnapját, már eképpen szeretnék megünnepelni. Ehhez minden segítséget nagy hálával fogad a helyi közösség az augusztusban induló templomfelújításra.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 23. kedd 14:41 | Keszthely
Hagyományteremtő céllal rendezett jótékonysági hangversenyt a Közgazdasági Technikum.
| 2024. jún. 11. kedd 19:15 | Várvölgy
14. alkalommal rendezték meg a Cserép Jenő Emléktornát Várvölgyön
| 2024. jan. 26. péntek 14:20 | Várvölgy
180 millió forintból gazdálkodhatott a település, jobb esztendőben bíznak idén.
| 2024. jan. 16. kedd 10:46 | Várvölgy
Hagyományteremtő céllal szervezték meg az l. Zsidi csocsó bajnokságot a hétvégén.
| 2023. júl. 24. hétfő 13:57 | Várvölgy
Tizenhatodik alkalommal szervezték meg a hagyományőrző rendezvényt.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
22:00
Híradó
22:15
22:45
Természetvédelem határok nélkül
23:08
Göcsej Filmfesztivál
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.