+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Magyarország 2. legidősebb harangja segítségért kondul!
2023. augusztus 7. hétfő 11:52 - Várvölgy
Magyarország 2. legidősebb harangja segítségért kondul!
Állagmegóvási és felújítási munkálatokra szervez gyűjtést a várvölgyi római katolikus közösség. A falu templomának harangja 2024-ben lesz 500 éves. Ehhez a jeles alkalomhoz szeretnék méltóvá tenni az épületet.

A templomot a 14. század elején, építették gótikus stílusban, de a török időkben részben elpusztult. Hosszú idő után csak a 18. században renoválták, és kapta meg jelenlegi kinézetét. Berendezését tiroli mesterek készítették, orgonáját 1901-ben építették. A völgyben fekvő építmény falai állandóan vizesednek a magas talajvíz miatt. Legsürgetőbb problémát elsősorban a penészesedő falak jelentik.

 „Van egy 15 millió forintos támogatás, állami keret, de nyilván a költségek az egekben vannak, szóval nem elegendők. De legalább tudunk valamit kezdeni, egy első lépés, hogy az alapot legalább tudjuk szárazon tartani. Én azt gondolom, hogy 25 millióból az alapokat meg lehet valósítani.” hívta fel a figyelmet a károkra Mezei András, plébános.

  A templom javára jótékonysági zenés vacsoraestet rendeztek.  Az esős idő miatt a helyi művelődési házban fogadták a vendégeket. Itt helyben is lehetett felajánlani a templom renoválására. A környékbeli települések lakossága, sok lelkes támogató, és a falu vezetősége is képviseltette itt magát.

Barcza Balázs, polgármester:„Alapvetően amiben tudunk, segítünk. Most a mai gyűjtésben leginkább abban tudtunk segíteni, hogy – az időjárásra való tekintettel – gyorsan biztosítottunk zárt, fedett helyszínt. Valamint én is megpróbáltam a környékbeli vállalkozókkal felvenni a kapcsolatot, – főleg akiről tudom, hogy vallásos beállítottságú – hogy lehetőségeihez mérten támogassa a mai gyűjtést, és ezt sok vállalkozó meg is tette, első kérésre.

Várvölgy alapvetően római katolikus vallású település, az itt élők nagyjából 90%-a ehhez a felekezethez tartozik, nagyrészük gyakorolja is a vallását. Fontos nekik a templomuk. Erről mesélt Riesinger Lászlóné, Marika néni: „Nem nagyon múlt el olyan vasárnap, vagy akár hétköznap is, hogy ne vettem volna részt a szentmiséken. Mindig hálát adok a Jóistennek, illetve a Szűzanyának. Az életben bármi ért, ott találtam mindig nyugalmat.”

A plébánia a templom külső felújítását is tervezi. Az elsődleges szempont most, hogy megszüntessék a vizesedést, a penészedést. Az 1524-ben öntött harang 500. születésnapját, már eképpen szeretnék megünnepelni. Ehhez minden segítséget nagy hálával fogad a helyi közösség az augusztusban induló templomfelújításra.

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus