+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Magasak voltak a ponthatárok
2023. július 27. csütörtök 16:23 - Keszthely
Magasak voltak a ponthatárok
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat. Több mint 126 ezer jelentkező várta, hogy felvételt nyer-e valamelyik intézménybe. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusza is népszerű, 236 elsőéves kezdheti meg szeptemberben tanulmányait.

Így örültek a diákok a Pont Ott Partikon. Az országban több helyszínen is szerveztek hasonló programot, melyeken a kivetítőkön tudhatták meg a fiatalok a ponthatárokat. Ebben az évben több mint 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba az első diplomájuk megszerzésére. Tavaly ez a szám még csak 99 ezer volt. A 2023-as év 3 legnépszerűbb szakja a gazdálkodás és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia volt.

A keszthelyi diákok is nagyon várták már, hogy felvették-e őket. Liszák Lili a Vajda János Gimnáziumban végzett, tanulmányait Budapesten folytatja.

„Igazából én több egyetemre is beadtam a jelentkezésemet. Beadtam például az ELTE-re, valamint a Színművészeti Egyetemre. Végül oda vettek fel és annyira örültem. Egy másfél-két órán keresztül konkrétan magamhoz sem tértem, hogy Úristen, felvettek az SZFE dramaturg szakára, úgyhogy nekem hatalmas öröm volt. És még most is. Tehát alig hiszem el, hogy ez sikerült.”

Az agrárszektor is népszerű volt. A szeptemberben induló képzésekre 22%-kal többen pályáztak országos szinten, mint tavaly. A Georgikon Campusra benyújtott jelentkezések száma is közel 40%-kal nőtt. A felvételizők több szakra és jelentkezési szintre is benyújtották a továbbtanulási szándékukat. Keszthelyre 236 főt vettek fel.

„Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó létszámot jelent itt nálunk Keszthelyen. Talán amit még az idei felvételi eljárással kapcsolatosan kiemelnék, az az, hogy a felvetteknek a minőségét tekintve talán mondhatom azt, hogy a Georgikon nem kötött kompromisszumot a létszámnak a javára. Hiszen az alapképzésekre bejutottaknak az átlagpontszáma 361 pont, ami igen magas, gyakorlatilag talán egy rekordot is jelent. Felsőoktatási szakképzésben pedig 342, ami szintén azt gondolom, hogy igen magas pontszámot jelent. Tehát nagyon minőségi hallgatókat tudtunk az idei évben felvenni.” - foglalta össze Dr. Szabó Péter általános campus főigazgató-helyettes.

A MTI információi szerint jelentős volt a létszámemelkedés a műszaki, mérnöki, informatikai és a pedagógusi szakokon is. A korábbiaknál sokkal többen jelentkeztek vidéki egyetemekre. Az idén bevezetett új szabályok miatt könnyebben kerültek be a jelentkezők a felsőoktatási intézményekbe, mivel megszűnt a minimumponthatár az alap- és osztatlan képzéseknél. A ponthatárok továbbra is megtekinthetőek a Felvi.hu oldalon. A pótfelvételit várhatóan augusztus elején hirdetik meg, melyre azok jelentkezhetnek, akiket egy megjelölt helyre sem vettek fel, vagy nem adtak be jelentkezést egyetlen szeptemberben indított képzésre sem.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
 
forrás: Szeretlek Magyarország.hu
 
forrás: Szeretlek Magyarország.hu
 
forrás: Szeretlek Magyarország.hu
 
forrás: Szeretlek Magyarország.hu
 
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus