+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Árpád-házi Szent Erzsébet kiállítás Alsópáhokon
2023. július 26. szerda 17:29 - Alsópáhok
Árpád-házi Szent Erzsébet kiállítás Alsópáhokon
Árpád-házi Szent Erzsébet emlékhelyeiről nyílt kiállítás Alsópáhokon. A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tárlatát az országhatáron belül és kívül is számos településen mutatták már be. A szervezet a világ több kontinensén is talált olyan épületet vagy építményt, mely az egyik legismertebb magyarnak állít emléket.

Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született Sárospatakon. Mindössze 24 évet élt, ez idő alatt azonban folyamatosan adott. Első gyermekének születése után az árváknak menedékhelyet, második gyermeke születését követően pedig 28 ágyas kórházat alapított. A betegápolásban ő maga is besegített. Erzsébetet többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják. Halála után 1236-ban kezdték el építeni martburgi sírja fölé a Szent Erzsébet-templomot. Emlékét azonban a világ számos országában őrzik. A Magyar Emlékekért a Világban Egyesület 2007-ben, a Szent Erzsébet-emlékévben főként az európai országokban kutatott.

„Azon a területen, ahol mi járhatunk és utazhatunk és egy-egy kiállítást elviszünk – mert hiszen nincsen anyagi keretünk, hogy csak úgy utazzunk emlékhelyek nyomába, hogy csak azt saját magunk erejéből vagy akár pályázatból fedezzük – hanem egy-egy pályázat révén, ha eljuthatunk egy kiállításra, akkor mi soha nem repülővel, hanem méterről méterre, kilométerről kilométerre utazunk és fotózunk. Azt kell, hogy mondjam, hogy elsősorban Európában nyilvánvalóan. De azért segítőtársaink vannak a határon túli magyar diaszpórában.” - ismertette Dr. Messik Miklós elnök.

A kiállítást olyan helyszínekre viszik el, amelyek közelében található Szent Erzsébet-emlékmű.  Szentgyörgyváron a Nemestóthy-kápolna őrzi a szent emlékét.

„Szentgyörgyvár község felvette az értéktárába a Nemestóthy-kápolnát és mi szeretnénk ezt majd egyszer bemutatni. Olyan terveink vannak, hogy egy kicsit magáról a családról egy bemutatót, akár egy kis könyv formájában, akár egy kis füzetecskére gondolunk. És akkor egy olyan misét tartani, amit egyébként is meg szoktunk tartani, egy kicsit nagyobb hírveréssel.” - osztotta meg Ádovics István Szentgyörgyvár polgármester.

Az épület évtizedekig romokban állt, azonban néhány éve egy leader pályázat keretében újították fel.

„A Zala Termál Völgye pályázatból tudtuk azt segíteni és örülök neki, hogy végül is elkészült és azóta nagyon sok szentmise volt. Én is többször voltam ott és örülünk annak, hogy rendbe tudtuk tenni.” - mondta el Czigány Sándor polgármester.

A kiállítást Bóka Tibor atya áldotta meg. A megnyitó után vetített előadást tartottak a szervezők. Hangsúlyozták, Árpád-házi Szent Erzsébet példa lehet mindannyiunknak, soha nem kért, mindenkinek csak adott. A tárlat augusztus 3-ig látható Alsópáhokon, ezután Zánkára viszik tovább a tablókat.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus