+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyári Vigasságok Zalaszántón
2017. augusztus 7. hétfő 15:19 - Zalaszántó
Nyári Vigasságok Zalaszántón
Könyvbemutatóval, motorosokkal, főzőversennyel és látványos programokkal várták az érdeklődőket a Szántói Nyári Vigasságokra hétvégén. Pénteken könyvbemutatóval kezdődött a program, az Egy zalaszántói iparos család története című kiadványt ismertették meg a közönséggel. Szombaton a szórakozásé volt a főszerep, zenés-táncos műsorokkal és főzőversennyel kedveskedtek a közönségnek.

A Rezidance is fokozta a hangulatot a zalaszántói vásártéren a hétvégén. A Szántói Nyári Vigasságokat immár több, mint két évtizede szervezik meg a településen a helyiek és környékbeli vendégek részvételével. A színes műsorok mellett a főzőtudományukat is bizonyítani kell a résztvevő csapatoknak, így számos bográcsban rotyogtak a jobbnál-jobb étkek. Lancz Józsefné és csapat már a kezdetek óta oszlopos tagja a programnak.

„A rendszerváltás utáni években kezdődött el úgy, hogy volt egy közös tűzrakás, és akkor hoztuk a takarókat, hoztuk a szalonnát, meg mindent, és elvoltunk itt egész este, vagy fél éjszaka. Mindenki jól érezte magát, és akkor évről évre fejlődött ez a  dolog.” - mondta a főzőcsapat tagja.

A három napos rendezvény nyitónapján, pénteken egy könyvet is bemutattak a nagyközönségnek. A negyven oldalas kiadvány a zalaszántói Kotsy család történetén keresztül mutatja be a huszadik századi községi iparos világot – áll a kötet bevezetőjében. A könyvet Pintér Márta, történelemtanár írta és szerkesztette, a kiadást pedig a Darnay Honismeret Egyesület vállalta magára.

„A jelentősége az, hogy az ilyenfajta történelemkutatás, ami visszaemlékezéseken alapul, nagyon jól kiegészíti a dokumentumokon alapuló kutatást. Azon kívül ez a könyv a dokumentumokon és az élő visszaemlékezésen alapuló kutatásnak az ötvözete. Ez teszi ezt a könyvet értékessé, történelmileg hitelessé, és egyben olvashatóvá is.” - emelte ki Huszti Zoltán, a Darnay Honismereti Kör elnöke.

A szombati program résztvevői a tapolcai Rozsdamarók Veterán Egyesület motorjait is megcsodálhatták. Egy katonai sátorban az egykori sorkatonák és az érdeklődők a Magyar Honvédségnél rendszeresített, hatástalanított fegyvereket is kézbe foghatták. A gyerekeket ugrálóvárral várták, a résztvevők pedig az elkészült fogásokat is megkóstolhatták.

„Nagyon szeretjük azt, hogy a zalaszántói emberek kijönnek ide, és a saját receptjeik alapján elkészítik a kis főztjüket, amit aztán egy szakavatott zsűri – vagy nem az – elbírál. Ez az egyik lényege, hogy a zalaszántóiaknak szól ez az egész nap, nem csak a mai, hanem a tegnapi is, hiszen a sportrendezvényeink, vagy a különböző rendezvényeink arról szólnak, hogy a szántói emberek jól érezzék magukat.” - hangsúlyozta Dézsi Attila, a település polgármestere.

A könnyűzene és a modern tánc mellett a népi hagyományok is bemutatkoztak a színpadon. A szombati program a főzőverseny eredményhirdetésével és fergeteges utcabállal zárult.

Regman Karola - Keszthelyi TV                           

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár