+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sokan kóstolták meg a "zsidi laskát"
2023. július 24. hétfő 13:57 - Várvölgy
Sokan kóstolták meg a "zsidi laskát"
Laskafesztivál volt Várvölgyön. Tizenhatodik alkalommal szervezték meg a hagyományőrző rendezvényt. A program a közösségépítésről is szólt. A sütemények mellett koncertekkel is színesítették az eseményt.

Sorra érkeztek a vendégek a laskás standhoz. 12 féle sós és édes süteményt kínáltak a helyiek. A hagyományos szilvalekváros mellett már káposztás, diós, sajtos vagy akár görög ízesítésben is készítik a tésztát. Ezúttal is a Várvölgyi Asszonyklub tagjai sütötték a finomságokat

„Várvölgy mindig is a laskáról volt híres, itt nagyon sokat sütötték a laskát a régi világban is. Végül is ez a falusi embereknek az egyik kedvenc étele volt a laska.  Hamar megvolt, hamar meg lehetett csinálni, ha hazamentek este a munkából, akkor is meg lehetett gyorsan vagy reggel korán és akkor vihették magukkal a mezőre.” - osztotta meg Riesinger Lászlóné Marika.

Gyorsan fogyott a tészta, az első percektől kezdve folyamatosan álltak sorba a vendégek. A rendezvény évről évre népszerűbb. Már nemcsak a térségből, távolabbról is érkeznek, hogy megkóstolhassák a “zsidi laskát.”

„Szombathelyről jöttünk és csak a laskafesztivál miatt jöttünk, mert Keszthelyre tartottunk. Én szilvásat választottam, most próbáljuk megkóstolni milyen íze van.” - mondta el Kalamár László.

A laskasütés mellett főzőversenyt is hirdettek. Sertéshúsos levesek kategóriában kellett elkészíteni a nevezőknek az ételeket. Nyolc csapat vállalta a megmérettetést. A Laskafesztivál Várvölgy legnagyobb rendezvénye, a település célja, hogy általa megőrizzék hagyományaikat.

„Nagyon fontos az, hogy ezt általában anyáink, nagyanyáink sütötték és a fiatalok is kedvet kapjanak hozzá, hogy azért csak örökítsük át ezt a szép hagyományt, hogy van nekünk egy ilyen helyi ételünk, amit tudni kell elkészíteni. Bár nem nehéz, de akkor is tudják a fiatalok. És szerencsére kedvet is kapnak hozzá.” - fogalmazott Barcza Balázs polgármeter.

A programot zenés műsor is színesítette, helyi és környékbeli együttesek is felléptek. A fesztivál végén megválasztották a laska királyt és királynét.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus