Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Búcsú volt a Karmelben
2023. júl. 17. hétfő | Keszthely
Búcsú volt a Karmelben
Vasárnap volt Kármelhegyi Boldogasszony búcsúja. Világszerte ezen a napon ünnepeltek a karmelita közösség tagjai. Keszthelyen körmenetet is tartottak. A Kis Szent Teréz Plébánia legnagyobb ünnepére az ország minden pontjáról jöttek zarándokok.

A skapulárék megáldása előzte meg az ünnepi misét. A kis nyakba akasztható textíliát ma már inkább egy érme jelzi, hogy az illető tagja a skapuláré társulatnak. A hívek hite, hogy haláluk után Mária erről ismeri fel őket és rögtön a mennyországba viszi őket.

A mennyekig szállt az ének és muzsika a zsúfolásig telt bazilikában. Virágszőnyeg és ünnepi díszbe öltözött templom fogadta a híveket. Bár jelenleg nincsenek karmelita szerzetesek Keszthelyen, a plébánia próbálja megőrizni lelkiségüket. A búcsúra karmelita nővérek is jöttek, köztük olyan is, aki most lép be a rendbe. 

Varga Erika, a Jézus Isteni Szívéről Nevezett Karmelita Nővérek kisjelöltje: „Négy éve viselem a Szűzanya vállruháját, a skapulárét és itt vannak a szüleim is, úgyhogy olyan jó együtt ünnepelni a családommal és ezzel a nagyobb családdal is. Most egy nagy lépés előtt állok, augusztusban lesz az ünnepélyes belépésem a rendbe. Ez szerintem egy méltó, közös ünneplése és lezárása lesz az eddigi életutamnak és egy új életnek a kezdetére egy méltó belépés lesz ez az ünnep.” 

A mise főcelebránsa Fazakas Z. Márton, premontrei apát volt. Őt az egyházközösség világi elnöke köszöntötte. Dr. Dublecz Károly a két egykor Keszthelyen is működő premontrei és karmelita rend kapcsolatáról beszélt. Megemlítették Marcell atyát, aki a premontreieknél tanult, majd karmelita lett. A rend keszthelyi megtelepedésekor a premontreiek támogatták őket. Prédikációjában az apát azt mondta, a Szűzanya mindig édesanya számunkra: „Minden nagy lelki író, így a Karmel lelkiségét követők is mindig ebből indulnak ki, hiszen ez a legfontosabb és legelszakíthatatlanabb kötelék, amely oda tud bennünket fűzni, hiszen ő testesíti meg az örök édesanyai ideált, az örök szépséget, jóságot, a Karmel gyöngye, gyönyörűsége.”

Fazakas Márton hozzátette: a mai világunkban minden, ami szent és értékes, kopni látszik. Utalt a korábban virágzó vallási életre, amikor a premontreiek és karmeliták még itt működtek Keszthelyen. Fontos küldetése a jelenlevőknek, hogy őrizzék azt a lelki ajándékot, amit a Karmel sugároz. 

Mezei András plébános: „A Kis Szent Teréz Plébánia közössége számára ez a legnagyobb ünnep, a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe. Ez a környéknek is nagyon fontos, hiszen nem csak Zala megyéből, hanem Veszprém, Vas és az ország különböző szegleteiből eljönnek mindazok, akik keresik és ápolják a Szűzanyával való kapcsolatot.”

Kármelhegyi Boldogasszony búcsúját 1930-tól a templomban tevékenykedő karmelita szerzetesek vezették be. Az ilyenkor szokásos körmenet során a skapulárés szűzanyát követve indultak el a hívek a templomból. A karmelita közösség világszerte június 16-án tartja ezt az ünnepet. Keszthelyen fontos cél, hogy a lelkiséget megéljék és tovább adják. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ünnepi szentmisével és körmenettel tisztelegtek a Kármelhegyi Boldogasszony előtt Keszthelyen.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A Kármelita Bazilikában az égi és földi édesanyákat is köszöntötték, illetve elsőáldozást tartottak.
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Keszthely
A Kis Szent Teréz Plébánia farsangi bálján befolyt bevételből a fiataloknak szerveznek lelki programokat.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:06 | Keszthely
150 vendég töltötte meg a Helikon Hotel rendezvénytermét.
| 2023. júl. 12. szerda 17:17 | Keszthely
Vasárnap 10.30-kor kezdődik az ünnepi szertartás, de előesti és éjféli szentmise is lesz.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.