+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Borászati látványtár és présgyűjtemény nyílt a Majormúzeumban
2023. június 29. csütörtök 18:31 - Keszthely
Borászati látványtár és présgyűjtemény nyílt a Majormúzeumban
Borászati látványtár és présgyűjtemény nyílt a Majormúzeumban. A látogatók egy korábban elzárt épületrészt fedezhetnek fel. A térség és hazánk más területeiről származó restaurált műtárgyakat tárnak a vendégek elé. A kiállítóhely hamarosan újabb látványtárat ad át.

A Majormúzeum táborozói az elsők közt nézhették meg az új látványtárat. Zalai és az ország más területéről származó gyűjteményt állítottak ki. 1902-es alsópáhoki prés és a 18. század elején készült zalavári bálványos prés is gazdagítja a tárlatot. 

Jól olvasható az 1795-ös évszám ennek az ikerorsós présnek a főfáján. A Baranya vármegyei Mágocsról származik ez a darab. Az újonnan nyílt látványtárnak ez a legrégebbi prése.

Szőlő-, alma- és olajprés is látható itt, de egy 1000 literes hordó is van. Minden műtárgyat restauráltak, a hiányzó elemeket pótolták. A gazdagon díszített kiállítási darabok olyan helyen vannak, ami eddig el volt zárva a látogatók elől.

„Ez egy többlépcsős fejlesztés első eleme, amelyben a látogatók elől eddig elzárt udvarunkat nyitjuk meg és ennek a kincseit mutatjuk meg a vendégeknek. Az egykori Georgikoni tangazdaság juhhodály épületében vagyunk, amely a ’90-es évek vége óta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteménytára, gyűjteményi raktára” - mondta televíziónknak Rajnai Virág, az MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője. 

Ezekben az épületekben tárolják azokat a tárgyakat, amik nincsenek kiállítva a fővárosi Mezőgazdasági Múzeumban és a keszthelyi kiállítóhelyen. Az idei évben átalakítják ezeket a raktárakat, hogy a látogatók is megtekinthessék azokat. Elsőként a Borászati látványtár és présgyűjtemény készült el. A fejlesztés folytatásaként július 7-én egy újabb épületrész is megnyílik. A fogatolt járműgyűjtemény látványraktára is a vendégek elé tárul. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus