Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kilátódomb, halászkert, játszóterek, vizesblokkok és új településközpont is épül
2023. jún. 29. csütörtök | Gyenesdiás
Kilátódomb, halászkert, játszóterek, vizesblokkok és új településközpont is épül
Kilátódomb, halászkert, játszóterek, vizesblokkok és új településközpont is épül a Nyugat-Balatonnál, a kerékpárút mentén. Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök is sikeresen pályázott. A TOP Plusz programon nyertek összesen 709 millió forintot. A turizmusfejlesztési beruházásokról Gyenesdiáson számoltak be Nagy Bálint államtitkárral.

A tervek szerint így fog kinézni a 30 méter átmérőjű „Aquatika” - Kilátódomb és élménykert. A Lidóstrand és a kerékpárút szomszédságában élménykert, pihenőhely lesz ivókúttal, akadálymentesített mosdóval. A 192 millió forintos beruházással az elmúlt éveket számba véve már több mint egymilliárd forinttal gazdagodott a település turizmusa.

„Olyan interaktív, ökoturisztikai és zöld szempontokat figyelembevevő létesítés jön létre, amire nagyon büszkék voltunk már a tervezés során is. Én azt hiszem, hogy ez a következő szezonra megnyithatja kapuit és ezzel szolgálja – nem csak a gyenesi Lidóstrandot, hanem természetesen az egész Balaton-partunkat és az egész zalai Balaton-parti egységünkben egy büszkesége lesz ez a fejlesztés a következő időszakban” - mondta Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. 

Vonyarcvashegyen a strandon kiállított Süllő II halászhajót újítják fel, interaktív elemekkel látják el. Az Érték vagy elnevezésű parkban halászkertet alakítanak ki, ahol óvodás kortól ismerhetik meg az érdeklődők a balatoni halászat történetét és a tó jelen állapotát. Egy másik pályázaton a Szent Mihály Hegyvédő és Vendégváró Egyesület nyert forrást a domb alatti élménypark fejlesztésére. Vizesblokk, amfiteátrum, kerékpártöltő, játszótér is lesz. 

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere: „Mind a három településünk ebben kiváló, hogy hogy tudjuk élménygazdagságban nyújtani, minél meghosszabbítva a szezonunkat. Nagyon fontos a partnerségünk, ami arról szól, hogy közösen gondolkodunk, egységben. minden olyan beruházást egymásra épülően tervezünk, ami nem konkurál a másikkal, hanem erősíti.”

Balatongyörökön a településközpontot fejlesztik. 10 éve határozta el az önkormányzat ezt. A templomkert és a parkoló után most a rendezvénytér újul meg és sétányt építenek 300 millió forintból. Burkolatot cserélnek, utcabútorokat telepítenek, egységes térszerkezetet alakítanak ki. 

 „Ez a kis településközpont, amit most fel szeretnénk újítani, vagy tovább szeretnénk fejleszteni, ez egy 300 éves templomot foglal magába, 150-200 éves halászházakat és olyan történelmi örökségeket, amik sok településen már eltűntek. Ahogy a kollégáim említették, hogy többségében új fejlesztésre készülnek, mi egy kicsit a múltba szeretnénk visszanyúlni és szeretnénk ezt a településközponti kis teret méltó állapotban megőrizni és felújítani az utókor számára” - szólt Balatongyörök polgármestere, Biró Róbert. 

Mindhárom település beruházásában a közös pont a kerékpáros fejlesztés. Az attrakciók mind a Balatoni Bringakör mentén vannak. Nagy Bálint országgyűlési képviselő szerint a kerékpáros turizmus legfőbb szerepe, hogy a nyár mellett új szezonokat hoz a Balaton idegenforgalmában. Ezért kiemelt cél a bringakör és a hozzá kapcsolódó fejlesztések megvalósítása:  „A 205 kilométernek most már több mint a fele megújítása, felújítása is meg tudott valósulni, ami munkát természetesen a jövőben is folytatni kell. Ezek a fejlesztések, amikről most beszámolhatunk, természetesen fontosak a kerékpározás, a kerékpáros turizmus szempontjából is, de azt gondolom hogy településképi szempontból is nagyon jelentős fejlesztések.”

A három település összesen 709 millió forint támogatást nyert a Terület- ésTelepülésfejlesztési Operatív Program Plusz kiírásán. A zalai Balaton-parton példaértékű az önkormányzatok partnersége, összefogása. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 8. szerda 19:15 | Hévíz
A Vállalkozók Országos Szövetsége közös eszmecserére, a sikerek és nehézségek megvitatására hívta össze a résztvevőket.
| 2024. máj. 1. szerda 19:15 | Keszthely
A tó megkoszorúzása mellett Keszthelyen adták át a Balaton-díjakat is.
| 2024. ápr. 24. szerda 19:15 | Keszthely
A találkozón szó esett a jövőbeni fejlesztésekről.
| 2024. ápr. 16. kedd 19:15 | Keszthely
11. alkalommal szervezik meg a megmérettetést.
| 2024. már. 14. csütörtök 19:15 | Keszthely
Szeptemberig várja a vendégeket a Balaton-parton Keszthely egyik legnépszerűbb attrakciója.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.