+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elpusztult a platánfa a Várkertben
2023. június 27. kedd 15:33 - Keszthely
Elpusztult a platánfa a Várkertben
Mérgezés miatt kellett kivágni a Várkertben lévő, több mint 100 éves platánfát. A szakemberek már tavaly tavasszal észlelték, hogy baj van, de bíztak benne, hogy a növény túléli a beavatkozást. A fa azonban elpusztult, és balesetveszélyessé vált, ezért muszáj volt eltávolítani.

A Várkertben lévő platánfa a legnagyobb, és vélhetően a legöregebb lombos növény volt a területen. A fa évtizedeken keresztül teljesen egészséges volt. A VÜZ Kft. munkatársai tavaly tavasszal azt tapasztalták, hogy nem hajtott ki. Ekkor megvizsgálták, és a törzsén, a gyökérzethez közel négy, szabályos, 10 milliméter átmérőjű lyukat találtak, amely arra engedett következtetni, hogy valamit beinjektáltak a növénybe. A szakemberek mérgezésre gyanakodtak, de bíztak benne, hogy a növény túléli.

„Nyár közepén hajtott valamennyi kevés, seprűs, vékony ágat a törzs közepéről, de jelentősen nem kezdett el kihajtani a fa. Ezért 2023 januárjában megrendeltünk egy faápoló szakemberrel egy műszeres favizsgálatot, ami alapján fel lehet deríteni, hogy a fa belső részének melyik része életképes még, van-e benne üreg, illetve működőképes-e még a fa belső része. A vizsgálat után a szakember azt javasolta, hogy még mindig van lehetőség arra, hogy a fa túlélje, várjunk meg még egy kihajtást, és májusban legyen egy újabb favizsgálat. Ezt mi meg is tettük, szerettük volna, ha így sikerül, de sajnos nem sikerült, egyáltalán nem hajtott ki a fa.” - tájékoztatott Laczkó Mária, a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A májusi favizsgálat is azt az eredményt hozta, hogy a platánfa teljesen elpusztult. A Várkert kifejezetten forgalmas, ráadásul a közelgő KeszthelyFestnek is helyszíne lesz, ezért a balesetek elkerülése érdekében a szakemberek úgy döntöttek, hogy a hétvégén kivágják. A faanyag vastagabb részeit a Csapás úti ipartelep kazánházában égetik el. A vékonyabb ágakat összedaráltatták, és a Fodor utcai fűtőmű aprítékos kazánjában égetik majd el. Keszthely Város Önkormányzata, mint tulajdonos, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus