Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vigyázzunk a kutyákra!
2023. jún. 23. péntek | Keszthely
Vigyázzunk a kutyákra!
Megérkezett a kánikula, amely nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy ilyenkor fokozottan figyeljünk a kutyákra, főleg az idősebb, nagytestű, sötét szőrű fajtákra. Ők ugyanis nehezebben tolerálják a meleget, és könnyen sérülés vagy tragédia lehet a vége egy sétáltatásnak.

Árnyékos, füves terület, vízpart. Talán ez az a helyszín, ahol a nyári melegben négylábú társaink is jobban érzik magukat. Sok kutya ösztönösen tudja, hogy mikor vonuljon árnyékba, vagy pihenjen meg egy-egy játék során. Azonban a gazdiknak is felelősségük van abban, hogy az ebek a lehető legjobban érezzék magukat. Elsődleges fontosságú az, hogy kánikulában forró aszfalton ne sétáltassuk a kutyákat.

„Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy nyári szünet ide vagy oda, fölkelünk korán, hogy azért legkésőbb 11-ig hazaérjünk a kutyasétáltatásból, mert forró aszfalton szerencsétlennek csak megégni tud a talpa.” - mondta Gregorics Anna.

Az aszfalt a nyári hőségben akár 60-70 fokos is lehet, ez komoly sérüléseket tud okozni. Emellett a meleg is hatással van a kutyákra, hiszen ők csak lihegéssel tudnak hőt leadni. Az idősebb ebeknél már a keringési rendellenességekkel is kell számolni, az ő esetükben kifejezetten veszélyes a kánikula. Az állatorvosok is egyetértenek abban, hogy ilyenkor sokkal körültekintőbben kell megtervezni a sétáltatást.

„A nyári hónapokban, júliusban, augusztusban, amikor a legmelegebb napok vannak, jellemző a talppárna ilyen jellegű égési sérülése. Az a baj, hogy a talppárna relatív lassan gyógyul, annak ellenére nagyon meg tud égni, hogy a talppárnán lévő hámréteg nagyon vastag. Azért el lehet képzelni azt, hogy ha nekem kéne mezítláb mennem a 60-70 fokos aszfalton, akkor nekem is elégne a talpam.” - tájékoztatott Dr. Virág Zsolt állatorvos.

A szakemberek azt mondják, érdemes ilyenkor korábban kelni, hogy még a nagy meleg előtt meg tudjuk sétáltatni a kutyánkat. Az aszfalt ugyanis reggel a leghűvösebb, hiszen az éjszaka folyamán van ideje visszahűlni. Sétáltatás előtt érdemes magunknak is meggyőződni arról, hogy milyen hőmérsékletű a felület.  

A keszthelyi Balaton-parton reggel 9 órakor már csak elvétve lehet találkozni olyanokkal, akik kutyát sétáltatnak. Itt a mólónál térkő van, ez kevésbé melegszik fel, a fekete aszfalt azonban  akár 60-70 fokos is lehet, ez sérüléseket okozhat a kutya talppárnáján, és tudni kell azt is, hogy ezek nagyon lassan gyógyulnak. Ezért vigyázzunk a kutyákra, és lehetőleg reggel, vagy késő este, a fűben sétáltassuk őket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2021. ápr. 30. péntek 19:03 | Karmacs
Ötezer főnél kisebb lélekszámú falvak önkormányzatai pályázhatnak ivartalanítási támogatásra.
| 2020. dec. 22. kedd 19:02 | Keszthely
Több mint 500 kg kutyatápot adományoztak.
| 2020. nov. 23. hétfő 19:07 | Keszthely
Takarókkal, élelemmel tudunk segíteni a menhelyeknek, ebtelepeknek élő állatoknak.
| 2020. jún. 10. szerda 19:03 | Keszthely
Ismertté vált a keszthelyi kutyás strand.
| 2014. dec. 30. kedd 13:40 | Keszthely
Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani kis kedvencünkre Szilveszter éjjelén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.