+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megrendezték az Év Erdésze döntőjét
2023. június 2. péntek 17:35 - Gyenesdiás
Megrendezték az Év Erdésze döntőjét
Gyenesdiás is otthont adott az Év Erdésze 2023 verseny döntőjének. A megmérettetést az Országos Erdészeti Egyesület rendezi meg minden évben az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó középfokú végzettségű szakembereknek. A döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.

Vadászati gyakorlati feladatok is szerepeltek a versenyen. Ennek a BEFAG Erdész Lövészklub adott otthont. Összesen 15 megmérettetésen kellett megfelelniük az erdészeknek négy csoportban. A vadállomány szakszerű kezeléséhez hozzátartozott a vadfajok nemének és trófeájának távolságbecslése, valamint azok minősítése is. A Nagymezőn négy különböző állat koronájáról kellett megállapítani a kért adatokat. A feladat nem volt könnyű, ettől függetlenül elnyerte az erdészek tetszését.

„Nagyon jól szervezett, az biztos. Komoly versenyszámok vannak. Itt a trófeabírálatnál is megizzasztottak a szervezők. Aki szereti a versenyt, az élvezi.” - osztotta meg Bozsanitz Zsolt kerületvezető erdész.

A gyakorlati feladatok között az erdőfelújítások és a faállományok szakmai leírása mellett a famagasságot- és fatérfogatot is meg kellett becsülniük, valamint az élőfa készletet is meghatározták. Nehezítő körülmény volt az, hogy a versenyszámokat megadott időre kellett teljesíteni.  

A Festetics Imre Élményközpontban az írásbeli feladatsor mellett felismerési próbatételen is számot kellett adniuk a tudásukról az erdészeknek. Többek között tudni kellett a hazai fa- és cserjefajokat téli hajtás, levél, termés és fakéreg minták alapján. Meg kellett különböztetni az ehető és mérges gombákat.

„A feladatok összeállítása során nagyon sok segítséget kaptunk az Országos Erdészeti Egyesülettől, illetve a szakközépiskoláktól. Tehát a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskolától, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti szakközépiskolától, illetve a szegedi Kiss Ferenc szakközépiskolától. A feladatok összeállításában az ott tanító tanárok is részt vettek. A gyakorlati feladatoknál volt nekünk fontos szerepünk. Tehát a helyszínek felkeresése és a helyszínen olyan erdőállományok vagy erdőrészletek, fák felkeresése, ami etalonként szolgálhat egy versenyhez.” - mondta el Dr. Patocskai Zoltán főszervező.

A kétfordulós, egyéni verseny első fordulóját az állami erdőgazdaságok hirdetik meg az OEE illetékes helyi csoportjának együttműködésével, az Erdőgazdaságuk erdészeinek. Ezek győztesei vehettek részt az országos döntőben. Idén a Bakornyerdő Zrt. kapta a feladatot, hogy ezt megrendezze.

„Fontos, hogy a versenyben résztvevők és nem csak azok a kollégák, akik a mai napon itt vannak, hanem a területin is részt vettek, hogy egy szakmai mércéhez, egy szakmai versenyhez méltón felkészüljenek, a szakmai tudásukat fejlesszék. És példát is mutassanak a többi kollégának.” - emelte ki Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök.

A verseny Balatoncsicsón folytatódott. A győztes elnyeri Az Év Erdésze – 2023. kitüntető címet, az ezzel járó oklevelet, tárgyjutalmat, valamint a vándorserleget, amely a következő verseny országos döntőjéig őt illeti meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus