Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / 10 éves lett a Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
2023. máj. 30. kedd | Rezi
10 éves lett a Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
10 éves lett a Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A csapat ünnepség keretében mondott köszönetet mindenkinek, aki az elmúlt évtizedben bármilyen módon is segítette működésüket. Számos rendezvény köthető nevükhöz, ezek mellett továbbra is céljuk, hogy a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében népszerűsítsék a borkultúrát.

Minden évben nagy sikerrel rendezik meg januárban a Vince-napi pincetúrát Reziben. 4-5 szőlősgazdához látogatnak el a résztvevők, akik a környékbeli nedűket és finom falatokat kóstolhátják meg. A borosgazdák másik nagy eseménye a Rizlingország ünnepe. A szőlőhegyi fesztivál is a gasztronómiáról szól, melyet szórakoztató műsorok keretében tartanak meg. A Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezi a Márton-napi bormustrát is, de számos más rendezvényen részt vesznek. 10 év alatt mázsányi kolbászt, 480-500 libacombot, a tagok párjai pedig megszámlálhatatlan édes és sós süteményt készítettek. Az egyesület célja továbbra is a hagyományápolás, a borkultúra megismertetése.

„Mi akkor azért alakultunk, hogy megmentsük a rezi szőlőhegyet. Sajnos ezt a feladatunkat nem tudtuk teljes mértékben végrehajtani, mert évről évre csökken a szőlőterület. A fiatalok nem szeretnek a szőlővel foglalkozni. Mi öregek meg lassan már kimegyünk, nem tudjuk megcsinálni és sajnos fogy a hegybe is a szőlőterület. De természetesen a rizlingről nem mondunk le. Az a Festetics-időszaktól kezdve itt van Reziben és reméljük, hogy még itt is marad sokáig.” - mondta el Bellér Ferenc a Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke.

A jubileum kapcsán ünnepséget szervezett az egyesület. Ezen köszönetet mondtak mindenkinek, aki bármilyen módon segítette működésüket. Meghívást kaptak a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesületének tagjai, velük ugyanis a legrégebbi a kapcsolat. A két csoport barátsága alapozta meg azt is, hogy testvértelepülési szerződést kötött a két falu.

„Már 13 éves a kapcsolatunk, habár akkor ők még nem voltak egyesület, de 13 éve tart ez a közös munkának nem nevezném. Inkább közös együtt gondolkodás, együtt örülés, egymás sikereinek való örülés és egymás rendezvényein való részvétel. Hiszen mi is mindig meglátogatjuk Rezi községet a különböző rendezvényeken.” - osztotta meg Mélykuti Eszter a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesületének elnöke.

A település vezetése is támogatja az egyesületet. Már a megalakulásának is pozitív volt a fogadtatása. A civil szervezet jó hírét viszi Rezinek, például szakmai kirándulásokon. A tagok jártak többek között Lendva, Lenti, Tokaj, Kaposvár, Balatonfüred vagy a Somló-hegy környékén.  

„Azt gondolom, már maga a gondolata, amikor felmerült, hogy egy egyesületet hozzunk létre azért, hogy a Rizlingország gondolatkörét, tartalmát valamennyire megpróbáljuk átmenteni, ha más nem egyesületi szinten, közösségformálással, ha már ma már a szőlészet-borászat nem olyan, mint virágkorában volt.” - fogalmazott Cserép Gábor polgármester.

Bár kevesebben, de még mindig foglalkoznak szőlőtermesztéssel a rezi hegyben. Győztes nedűk is kerültek ki innét. Az ünnepen az alapító tagokat oklevéllel is elismerték.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 14. péntek 19:15 | Keszthely
Gálaműsorral ünnepelték meg a jubileumot.
| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Keszthely
A jubileum alkalmából tárlaton mutatták be az elmúlt 25 év történéseit.
| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Balatongyörök
25 éves jubileumát ünnepli a Balatongyöröki Rendőrőrs.
| 2024. már. 22. péntek 19:15 | Keszthely
Ünnepi délután keretében emlékeztek vissza a tagok az elmúlt negyven és eseményeire.
| 2024. jan. 22. hétfő 16:12 | Zalaapáti
Fennállásuk 20. évfordulóját ünneplik a zalaapáti táncosok.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.