+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 10 éves lett a Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
2023. május 30. kedd 17:48 - Rezi
10 éves lett a Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület
10 éves lett a Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A csapat ünnepség keretében mondott köszönetet mindenkinek, aki az elmúlt évtizedben bármilyen módon is segítette működésüket. Számos rendezvény köthető nevükhöz, ezek mellett továbbra is céljuk, hogy a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében népszerűsítsék a borkultúrát.

Minden évben nagy sikerrel rendezik meg januárban a Vince-napi pincetúrát Reziben. 4-5 szőlősgazdához látogatnak el a résztvevők, akik a környékbeli nedűket és finom falatokat kóstolhátják meg. A borosgazdák másik nagy eseménye a Rizlingország ünnepe. A szőlőhegyi fesztivál is a gasztronómiáról szól, melyet szórakoztató műsorok keretében tartanak meg. A Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezi a Márton-napi bormustrát is, de számos más rendezvényen részt vesznek. 10 év alatt mázsányi kolbászt, 480-500 libacombot, a tagok párjai pedig megszámlálhatatlan édes és sós süteményt készítettek. Az egyesület célja továbbra is a hagyományápolás, a borkultúra megismertetése.

„Mi akkor azért alakultunk, hogy megmentsük a rezi szőlőhegyet. Sajnos ezt a feladatunkat nem tudtuk teljes mértékben végrehajtani, mert évről évre csökken a szőlőterület. A fiatalok nem szeretnek a szőlővel foglalkozni. Mi öregek meg lassan már kimegyünk, nem tudjuk megcsinálni és sajnos fogy a hegybe is a szőlőterület. De természetesen a rizlingről nem mondunk le. Az a Festetics-időszaktól kezdve itt van Reziben és reméljük, hogy még itt is marad sokáig.” - mondta el Bellér Ferenc a Rezi Rizlingország Szőlészeti,- Borászati,- Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke.

A jubileum kapcsán ünnepséget szervezett az egyesület. Ezen köszönetet mondtak mindenkinek, aki bármilyen módon segítette működésüket. Meghívást kaptak a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesületének tagjai, velük ugyanis a legrégebbi a kapcsolat. A két csoport barátsága alapozta meg azt is, hogy testvértelepülési szerződést kötött a két falu.

„Már 13 éves a kapcsolatunk, habár akkor ők még nem voltak egyesület, de 13 éve tart ez a közös munkának nem nevezném. Inkább közös együtt gondolkodás, együtt örülés, egymás sikereinek való örülés és egymás rendezvényein való részvétel. Hiszen mi is mindig meglátogatjuk Rezi községet a különböző rendezvényeken.” - osztotta meg Mélykuti Eszter a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesületének elnöke.

A település vezetése is támogatja az egyesületet. Már a megalakulásának is pozitív volt a fogadtatása. A civil szervezet jó hírét viszi Rezinek, például szakmai kirándulásokon. A tagok jártak többek között Lendva, Lenti, Tokaj, Kaposvár, Balatonfüred vagy a Somló-hegy környékén.  

„Azt gondolom, már maga a gondolata, amikor felmerült, hogy egy egyesületet hozzunk létre azért, hogy a Rizlingország gondolatkörét, tartalmát valamennyire megpróbáljuk átmenteni, ha más nem egyesületi szinten, közösségformálással, ha már ma már a szőlészet-borászat nem olyan, mint virágkorában volt.” - fogalmazott Cserép Gábor polgármester.

Bár kevesebben, de még mindig foglalkoznak szőlőtermesztéssel a rezi hegyben. Győztes nedűk is kerültek ki innét. Az ünnepen az alapító tagokat oklevéllel is elismerték.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus