+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A tűz és víz ellentéte ihlette a “Világfa tetején” című kötetet
2023. május 26. péntek 16:34 - Keszthely
A tűz és víz ellentéte ihlette a “Világfa tetején” című kötetet
Megjelent Csider Sándor hatodik verseskötete. A szombathelyi főiskola nyugalmazott docense “Világfa tetején” címmel azokat a költeményeit tette közzé, amelyeknek a létrejöttét egy keszthelyi esemény ihlette. A könyv megjelenését az Emberi Erőforrások Bizottsága is támogatta.

A városi könyvtár által szervezett bemutatón a szerző, Csider Sándor elmondta: az utóbbi években a víz csodájáról, rejtélyéről írt általában - kifejezve aggodalmát a víz sorsa iránt. Egy Keszthelyen szervezett Szent Iván-éji rendezvény pedig egy másik őselemet, a víz ellentétét, a tüzet állította figyelme központjába. A versek kétféle szerelem témáját dolgozzák fel: az egyik a mindent elsöprő szerelem. "De benne van a baráti szerelem is, amely ezt a szakaszt követi, amikor békében, szépen egymást segítve megyünk át az életen és egymásnak örülünk. Szerepelnek benne virágok, a pipacs, a levendula, mert minden virág csupán annyit jelent, amennyi, és mindegyiknek van egy üzenete a számunkra. A pipacs például hasonlít az emberre, könnyen bántható, szédhető, de mégis megmarad és gyönyörű" - így folytatta gondolatait.

A kötet fejezetekre bontva tárja az olvasó elé Csider Sándor gondolatait. A szerelemről és a virágokról szóló verseken kívül maga a költészet is hangsúlyos szerepet kap. Csider Sándort egykori tanítványa, Tányéros József és felesége is elkíséri a könyvbemutatókra. Kislányuk, Anni is idézett a frissen megjelent verseskönyvből. A szerzőnek már hat kötete jelent meg, gyermekverseket is írt.

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgató helyettese hozzátette: "Született két gyermek verseskötete, és az "Álomút" és a "Varázshegedű". Megjelent egy aforizma gyűjteménye, a "Gondolatok a vízről", tavaly pedig a "Forrás" című verseskötet, amiben szintén jelentek meg aforizmák is; és a tavalyi forrás verseskötetnek egy párkötete, az idei, ami most tüzes: tűzszeretet a témaköre és a "Világfa tetején" címet kapta."

Csider Sándor Budapesten született és középiskolába is a fővárosban járt. Szombathelyen az akkori tanítóképzőben népművelő-könyvtáros szakon végzett, majd itt tanított negyven évig. Három és fél éve hozta meg azt a döntést, hogy feleségével Keszthelyen élnek tovább. A “Világfa tetején” című kötet nem csak a tűz és víz különös egyvelege és egyben ellentéte nyomán vezeti az olvasót a gondolatok útvesztőjében, hanem rávilágít az élet szépségeire is.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus