+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A tűz és víz ellentéte ihlette a “Világfa tetején” című kötetet
2023. május 26. péntek 16:34 - Keszthely
A tűz és víz ellentéte ihlette a “Világfa tetején” című kötetet
Megjelent Csider Sándor hatodik verseskötete. A szombathelyi főiskola nyugalmazott docense “Világfa tetején” címmel azokat a költeményeit tette közzé, amelyeknek a létrejöttét egy keszthelyi esemény ihlette. A könyv megjelenését az Emberi Erőforrások Bizottsága is támogatta.

A városi könyvtár által szervezett bemutatón a szerző, Csider Sándor elmondta: az utóbbi években a víz csodájáról, rejtélyéről írt általában - kifejezve aggodalmát a víz sorsa iránt. Egy Keszthelyen szervezett Szent Iván-éji rendezvény pedig egy másik őselemet, a víz ellentétét, a tüzet állította figyelme központjába. A versek kétféle szerelem témáját dolgozzák fel: az egyik a mindent elsöprő szerelem. "De benne van a baráti szerelem is, amely ezt a szakaszt követi, amikor békében, szépen egymást segítve megyünk át az életen és egymásnak örülünk. Szerepelnek benne virágok, a pipacs, a levendula, mert minden virág csupán annyit jelent, amennyi, és mindegyiknek van egy üzenete a számunkra. A pipacs például hasonlít az emberre, könnyen bántható, szédhető, de mégis megmarad és gyönyörű" - így folytatta gondolatait.

A kötet fejezetekre bontva tárja az olvasó elé Csider Sándor gondolatait. A szerelemről és a virágokról szóló verseken kívül maga a költészet is hangsúlyos szerepet kap. Csider Sándort egykori tanítványa, Tányéros József és felesége is elkíséri a könyvbemutatókra. Kislányuk, Anni is idézett a frissen megjelent verseskönyvből. A szerzőnek már hat kötete jelent meg, gyermekverseket is írt.

Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a Fejér György Városi Könyvtár igazgató helyettese hozzátette: "Született két gyermek verseskötete, és az "Álomút" és a "Varázshegedű". Megjelent egy aforizma gyűjteménye, a "Gondolatok a vízről", tavaly pedig a "Forrás" című verseskötet, amiben szintén jelentek meg aforizmák is; és a tavalyi forrás verseskötetnek egy párkötete, az idei, ami most tüzes: tűzszeretet a témaköre és a "Világfa tetején" címet kapta."

Csider Sándor Budapesten született és középiskolába is a fővárosban járt. Szombathelyen az akkori tanítóképzőben népművelő-könyvtáros szakon végzett, majd itt tanított negyven évig. Három és fél éve hozta meg azt a döntést, hogy feleségével Keszthelyen élnek tovább. A “Világfa tetején” című kötet nem csak a tűz és víz különös egyvelege és egyben ellentéte nyomán vezeti az olvasót a gondolatok útvesztőjében, hanem rávilágít az élet szépségeire is.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus