+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Védjük magunkat az UV sugárzástól
2023. május 24. szerda 16:13 - Keszthely
Védjük magunkat az UV sugárzástól
Nagyon erős UV-B sugárzást mértek a hét első napjaiban Nyugat-Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az UV index helyenként meghaladta a hetes fokozatot. Ilyenkor fokozottan kell védekezni a leégés ellen, nem csak a fényvédő készítmények, hanem egy kalap is sokat segít.

A keszthelyi Városi Strandon hétköznap is napoztak az emberek. Volt, aki egyedül, mások barátaikkal jöttek ki a fürdőhelyre. Néhányan meg is mártóztak a 15 fokos Balatonban, mások pedig a parton élvezték a napsütést. Az idén ezek voltak az első igazán meleg napok, de a nyárias időjárás magával hozta a magas UV sugárzást is. A megkérdezettek többsége azt mondta, kiemelten figyel a fényvédelemre.            

„Nagyon erős az UV sugárzás. Ezt be is tartjuk egyébként, itt legalábbis Keszthely viszonylatban. Most itt a füvön vagyunk, de legtöbbször olyan helyre megyünk, ahol visszavert fénysugárzás is van, és az dupla, és a dupla visszavert fénysugárzás adja azt, hogy még erősebb intenzitással süt ránk a nap. Azért használunk ilyen fényvédő krémeket.” - mondta Katona János.

Az UV sugárzás káros hatásaira évek óta figyelmeztetnek a szakemberek. Ugyan elősegíti a D-vitamin képződését és hozzájárul a csontképződéshez, szerepet játszik a bőr öregedésében és a bőrrák kialakulásában is. Ezért nagyon fontos a fényvédő krémek használata, amelyekből érdemes minél magasabb faktorszámút választani.

„Én használok fényvédőt azért, mert azt tudom, hogy a napfény az az öregedésnek az egyik legfőbb okozója, és a bőrráknak is. Tehát ezért igazából.” - tette hozzá Vachter Barbara.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján nem csak napra, hanem órára pontosan is lehet látni az UV sugárzás mértékét. Emellett hasznos tanácsokat is megfogalmaznak a szakemberek. A fényvédő krémek használata mellett fontos, hogy ha tehetjük, délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjunk a napon, illetve vegyünk fel vállat eltakaró pólót és kalapot. Fontos tudni azt is, hogy a védekezés nélküli napozás nyomot hagy a bőrön. 

„Magas az UV és a bőr érzékeny rá, nem felejt, és akkor abból problémák jöhetnek elő. Van körülöttünk néhány, akinek sajnos el kell bújni már a nap elől, mert vagy az orrcimpáját vagy a füléből egy darabot, tehát megjelentek a nyomai egyértelműen a túlzott napozásnak.” - emelte ki Boros Béla.

A meteorológusok a hétre is napsütéses, nyárias időt jósolnak, így számolni kell a magas UV sugárzással. Az elmúlt években több esetben is az extrém tartományban volt az UV index, ez azt jelenti, hogy a 10-es skálán meghaladta a 8-as értéket. Tudni kell azonban, hogy nem csak a ragyogó napsütésben lehet leégni.      

Ha nincsen tűző napsütés, kicsit felhős az ég, fontos tudni, hogy ilyenkor is le lehet égni, ugyanis az UV sugárzás 70%-a jut át a felhőkön. Tehát felhős időben is kenjük be magunkat a fényvédő krémekkel.  

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus