+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fakivágás ellen tiltakozik a DK
2023. május 22. hétfő 14:03 - Keszthely
Fakivágás ellen tiltakozik a DK
A fakivágások ellen tiltakozik a DK Keszthelyen. Az üggyel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott Dékány Péter képviselő, valamint Kocsis-Cake Olivio, az ellentéki párt által felállított Árnyékkormány környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa. Hangsúlyozták, fejlesztéseket átgondoltan is lehet végezni.

A Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivataltól kapott határozat alapján emelte fel a hangját a Demokratikus Koalíció. Az okirat szerint a keszthelyi városfejlesztési projekt megvalósításához a város tulajdonában lévő ingatlanokról ütemekre bontva 342 fát kell kivágni. Az érintett területek a déli sétány, a nagyparkoló, az Erzsébet-liget, a móló melletti sétány, a Lovassy utca és a Libás térsége. Dékány Péter képviselő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egy áttervezéssel rengeteg fát lehetne kikerülni, így megmenteni.

„Egy tervezett beruházás miatt, amit jó ég tudja, hogy mikor lesz kivitelezve, állítólag egy 8 milliárd forintos beruházást tervez Keszthely Város polgármestere, illetve a volt polgármestere. Itt gyakorlatilag le lesz gyalulva minden, teljesen át lesz építve a focipályától kezdve a pavilonsorig. Ha ez megvalósul valamikor, az több év, és akkor már nem 8 milliárd forintos beruházásról beszélünk, hanem duplájáról, vagy triplájáról.”

Kocsis-Cake Olivio, az Árnyékkormány környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa kiemelte, országos szinten fontosak a fejlesztések, ám jelenleg a kiemelt állami beruházások jelentik a legnagyobb veszélyt környezetvédelmi szempontból. A zöld felületek megszűntetése minden esetben káros. Úgy fogalmazott, ma nincs olyan objektív hatóság hazánkban, amely ebből a szemszögből ellenőrizné az építkezéseket. Elmondták, bár a határozat felszólítja az önkormányzatot, hogy a kivágottak helyett 681 egyedet kell ültetni, de nem ez a helyes hozzáállás. A klímaváltozás miatt az új cserjéknek sokkal nehezebb az életben maradás.

„Ezeket megszűntetni elég nagy balgaság. Nyilvánvalóan itt üzleti szempontok vannak a háttérben, így éri meg a vállalkozónak, így lehet egy ilyen luxuslakóparkot, luxuséletteret kialakítani, hogy kocsival tudjanak jönni-menni az emberek, kevesebb távolságot tegyenek meg. De igazából már ők sem fogják élvezni. A fák-zöldfelületek nélküli luxusgettó lakóparkot egy idő után már senki nem fogja élvezni, úgyhogy ez egy nagyon rossz irány.”

Dékány Péter hozzátette, a múlt héten beadott változtatási tilalom elrendelésére egy kezdeményezést, bízik benne, hogy a soros testületi ülésen tárgyalnak róla.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
 
A tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is tisztelegtek.
 
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
 
Kiállítások, koncertek, egyéb szórakozási lehetőségek várták a látogatókat a Város napján.
 
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus