+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Közösségi konzultáció a civileknek
2023. május 18. csütörtök 17:41 - Rezi
Közösségi konzultáció a civileknek
Közösségi konzultációt szerveztek civil szervezeteknek Reziben. Támogatásokról és pályázati lehetőségekről is felvilágosítást kaptak a térségi szerveztek képviselői. A Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és a Miniszterelnökség illetékes főosztályának munkatársai négy helyszínen találkoztak a vármegye negyven civil szervezetével. Zalában 1900 bejegyzett civil szervezet van, ezeknek csak töredéke aktív.

Tökfaragás, gyereknap, túra, szilveszteri buli – csak néhány a Várvölgyért Egyesület programjai közül. A civil szervezet 2006 óta működik. Főleg a fiatalokat tudják megszólítani. Szeretnék erősíteni a közösséget, a faluba beköltözők is szívesen csatlakoznak hozzájuk. 

„A kistelepüléseken amúgy is az iskolák megszűntek, nincsenek nagyon a közösségek összefogva és így ezeken az általában hétvégi eseményeken össze tudjuk hozni a fiatalságot, az idősebb korosztályt is” - nyilatkozta Sényi Erika, a Várvölgyért Egyesület elnöke. 

Rezi legnagyobb értéke a Meleg-hegyen álló vár. Védelmére és népszerűsítésére jött létre a Rezi Várbarátok Köre Egyesület. A történelmi emlékhely propagálása mellett túrát, tábort, kolbásztöltő versenyt is szerveznek. Reziben hat civil szervezet van: polgárőrök, önkéntes tűzoltók, sportolók, borászok is egyesületbe szerveződtek.

Tafotáné Cserép Gabriella, a Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke: „Azt gondolom, minden település, ahol civil szervezetek működnek, ott sokkal gazdagabb, színesebb az élet. A civilek azok akik elsősorban észreveszik azokat a problémákat, igényeket, amik felmerülnek körülöttük, amiket meg kell valósítani. Az önkormányzatnak sokszor borzasztó nagy segítség, hiszen önkormányzati berkeken belül nagyjából tudjuk, hogy milyen programok vannak meghatározva, viszont a külső dolgokra ők látnak rá legjobban.”

A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya Reziben tett látogatást. Ezt megelőzően Lentiben, Zalaegerszegen és Pusztaszentlászlón szerveztek közösségi konzultációkat.

A Miniszterelnökség munkatársai kitértek a támogatásokra. Ez az ami leginkább foglalkoztatja most a szervezeteket.

„A működésüket, a programjaikat nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen támogatásokat tudnak erre felhasználni. Jó hírt közölhetünk, hiszen kora ősszel, október elején már valószínűleg meg fognak jelenni a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai, az egyszerűsített és az összevont pályázatok is. Külön kiemelt jó hír az, hogy az egyik egyszerűsített pályázaton elnyerhető 350 ezer forint 400 ezerre fog várhatóan emelkedni” - mondta televíziónknak Horváth Rita, a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője. 

Ez a forrás kisebb területi szervezetek működési kiadásait fedezheti. Az egyesületek legfőbb problémája az elöregedés, nehéz fiatalokat bevonni. A Civil Közösségi Szolgáltató Központ is fontos feladatának tartja, hogy ismertesse civil szerveztek előnyeit az iskolás korosztály körében.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus