Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Közösségi konzultáció a civileknek
2023. máj. 18. csütörtök | Rezi
Közösségi konzultáció a civileknek
Közösségi konzultációt szerveztek civil szervezeteknek Reziben. Támogatásokról és pályázati lehetőségekről is felvilágosítást kaptak a térségi szerveztek képviselői. A Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és a Miniszterelnökség illetékes főosztályának munkatársai négy helyszínen találkoztak a vármegye negyven civil szervezetével. Zalában 1900 bejegyzett civil szervezet van, ezeknek csak töredéke aktív.

Tökfaragás, gyereknap, túra, szilveszteri buli – csak néhány a Várvölgyért Egyesület programjai közül. A civil szervezet 2006 óta működik. Főleg a fiatalokat tudják megszólítani. Szeretnék erősíteni a közösséget, a faluba beköltözők is szívesen csatlakoznak hozzájuk. 

„A kistelepüléseken amúgy is az iskolák megszűntek, nincsenek nagyon a közösségek összefogva és így ezeken az általában hétvégi eseményeken össze tudjuk hozni a fiatalságot, az idősebb korosztályt is” - nyilatkozta Sényi Erika, a Várvölgyért Egyesület elnöke. 

Rezi legnagyobb értéke a Meleg-hegyen álló vár. Védelmére és népszerűsítésére jött létre a Rezi Várbarátok Köre Egyesület. A történelmi emlékhely propagálása mellett túrát, tábort, kolbásztöltő versenyt is szerveznek. Reziben hat civil szervezet van: polgárőrök, önkéntes tűzoltók, sportolók, borászok is egyesületbe szerveződtek.

Tafotáné Cserép Gabriella, a Rezi Várbarátok Köre Egyesület elnöke: „Azt gondolom, minden település, ahol civil szervezetek működnek, ott sokkal gazdagabb, színesebb az élet. A civilek azok akik elsősorban észreveszik azokat a problémákat, igényeket, amik felmerülnek körülöttük, amiket meg kell valósítani. Az önkormányzatnak sokszor borzasztó nagy segítség, hiszen önkormányzati berkeken belül nagyjából tudjuk, hogy milyen programok vannak meghatározva, viszont a külső dolgokra ők látnak rá legjobban.”

A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya Reziben tett látogatást. Ezt megelőzően Lentiben, Zalaegerszegen és Pusztaszentlászlón szerveztek közösségi konzultációkat.

A Miniszterelnökség munkatársai kitértek a támogatásokra. Ez az ami leginkább foglalkoztatja most a szervezeteket.

„A működésüket, a programjaikat nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen támogatásokat tudnak erre felhasználni. Jó hírt közölhetünk, hiszen kora ősszel, október elején már valószínűleg meg fognak jelenni a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai, az egyszerűsített és az összevont pályázatok is. Külön kiemelt jó hír az, hogy az egyik egyszerűsített pályázaton elnyerhető 350 ezer forint 400 ezerre fog várhatóan emelkedni” - mondta televíziónknak Horváth Rita, a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője. 

Ez a forrás kisebb területi szervezetek működési kiadásait fedezheti. Az egyesületek legfőbb problémája az elöregedés, nehéz fiatalokat bevonni. A Civil Közösségi Szolgáltató Központ is fontos feladatának tartja, hogy ismertesse civil szerveztek előnyeit az iskolás korosztály körében.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. feb. 15. szerda 16:48 | Zalaegerszeg
Wass Albert mellett bármely határon túli vagy anyaországi szerzőtől olvashatnak a jelentkezők.
| 2021. júl. 22. csütörtök 16:28 | Gyenesdiás
20 éves a Balatoni Civil Szervezetek Közössége.
| 2021. júl. 21. szerda 15:59 | Keszthely
Kötetlen beszélgetés keretében mondhatták el problémáikat a keszthelyi civil szervezetek.
| 2015. dec. 11. péntek 16:13 | Keszthely
20 térségi civil szervezetet mutat be a Civil a Civilekért Egyesület új kiadványa.
| 2015. aug. 10. hétfő 09:43 | Alsópáhok
Mitől válik egy település vonzóvá? Miért szeretnek ott élni az emberek? Ennek záloga a tevékeny munka és az erős civil élet.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.