+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Közösségek hete a Majormúzeumban
2023. május 12. péntek 16:36 - Keszthely
Közösségek hete a Majormúzeumban
Ismét csatlakozott a Közösségek hete programsorozathoz a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. Az intézmény ezúttal nem csak az önkénteseinek szervezett találkozót, hanem a Petőfi emlékévhez kapcsolódva előadással várták az érdeklődőket. Dr. Lukács Gábor a Szendrey-emlékház múltjáról és jelenéről beszélt az egybegyűlteknek.

Az egykori Szendrey Júlia-emlékszoba az idei évtől kibővített tárlattal, több kiállítási tárggyal és információval várja a látogatókat. Régi álom vált valóra Keszthelyen, hiszen Petőfi hitvesének szülőháza sokáig méltatlan állapotban állt. A MATE Georgikon Campus kezelésében lévő kiállítóhely sok viszontagságon ment keresztül, mára azonban az egyetem finanszírozásának köszönhetően méltó módon állít emléket a nemzet özvegyének. A tárlatot évről évre egyre többen látogatják.

„Én úgy gondolom, hogy egy nagyon jó helyen fekvő, kimondottan frekventált, turisztikai szempontból eddig talán nem kellőképpen kihasznált, gyönyörű állé mellett, a Fenyves állé mellett van. Rengeteg lovas fejlesztésünk van a Georgikon Campuson, és ehhez kapcsolódóan is nyilván most a lovas turizmus fejlődése várhatóan meg fog valósulni. Szendrey Júliának én úgy gondolom, hogy Keszthely történetében is, illetve a kultúrtörténetének a fontos, kiemelkedő szereplője, úgyhogy ebből a szempontból is egy izgalmas hely.” - tájékoztatott Dr. Lukács Gábor, a Szendrey-emlékház gondozója.

Lukács Gábor előadásában emléket állított Szendrey édesapjának is, aki a Festetics uradalomban volt gazdatiszt. Erről számos dokumentum tanúskodik, az ezekről készült fényképeket is bemutatták a programon. Emellett az érdeklődők láthatták azt a folyamatot is, ahogy az évtizedek során megújult Júlia szülőháza, majd emlékszobából emlékházzá vált. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, több más múzeummal együtt fontosnak tartja, hogy ne csak tárlatokkal, hanem egyéb programokkal is megszólítsa az érdeklődőket.

„A múzeumoknak ma már nagyon fontos szerep jut a közösségépítésben, a közösségek közötti kapcsolatépítést segíthetik. A mai rendezvényre olyan térségi egyesületek képviselői jöttek el, akik szívügyüknek érzik Szendrey Júlia emlékezetét, emlékezetének őrzését, és a Szendrey-kultusz ápolását. A köztük lévő párbeszéd színtere most a Majormúzeum, ezáltal a bölcsője lehet a további kezdeményezéseknek.” - emelte ki Rajnai Virág, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyének vezetője.

A Majormúzeumban kiemelt helyet kap az önkéntesség. A közösségek hete alkalmából minden évben vendégül látják azokat, akik a nyári táborok vagy más rendezvények során segítik az intézményt. A főleg fiatalokból álló csapat állatgondozást és gyerekfelügyeletet is vállal. A programnak köszönhetően nem csak a múzeumot népszerűsítik, hanem a közösségeket is erősítik.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus