+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egy hónapot lesznek Keszthelyen a Város Művészei
2023. május 3. szerda 15:51 - Keszthely
Egy hónapot lesznek Keszthelyen a Város Művészei
Bemutatkoztak a Város Művészei. Gere Nóra költőnő és Ágh Márton látványtervező birtokolhatják idén ezt a címet. Egész májusban Keszthelyen tartózkodnak és alkotnak. Több programot is szerveztek nekik, melyeken a közönséggel találkozhatnak.

Ágh Márton ezzel a pályamunkával nevezett a Város Művésze címre. A Jászai Mari-díjas látványtervező Keszthelyen született. A felhívásra egy véletlen kapcsán bukkant, egy szakmai szervezet hívta fel a figyelmét rá. Úgy véli ez egy tökéletes lehetőség arra, hogy művészetét ráerőszakolás nélkül tudja bemutatni a fiataloknak, azoknak, akik kíváncsiak rá. Bízik abban, hogy a város kulturális életéhez hozzájárul a program által.

„Nem tudom, hogy bármit, amit én most itt majd az elkövetkező hónapban csinálni fogok hozzá tud-e tenni ehhez. Ha nem is fizikailag de legalább gondolati szinten a gyerekek fejébe. Mert tök jó lenne azt érezni, hogy ilyen szempontból volt értelme. Szóval én nagyon szeretek itt lenni, mert itt születtem és minden emlék ideköt, de nagyon szívesen tennék ennél többet is, mint amennyit most teszek, hogy olyan legyen, mint amilyennek mi álmodtuk.”

Gere Nóra Székelyföldön született, tanult, majd Magyarországon folytatta az egyetemet. Keszthelyre Prágából érkezett. A költészet mellett a képzőművészet is az élete része

„Nagyon-nagyon izgatott vagyok. Miért jelentkeztem? Azért, hogy élvezhessek egy hónap alkotószabadságot. Az a nagy tervem, hogy sokat fogok járni a múzeumba, meg bejárásunk van bármilyen kulturális rendezvényre, meg eseményre, intézménybe. Úgyhogy a botanikus kertbe is nagyon sokat szeretnék menni, mert nagyon szeretem a növényeket és azok inspirálnak, az a környezet.”

A Város Művészeit ünnepélyes köszöntőre várták a Polgármesteri Hivatal Dísztermébe. Manninger Jenő polgármester hangsúlyozta, ez több mint egy projekt, hiszen értéket teremtenek az alkotók és tovább viszik a város hírnevét. Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, sokat tanultak a tavalyi tapasztalatokból, ezek alapján szervezték meg az ideit. A két tehetségnek több nyilvános programja is lesz.

„A következő közönségtalálkozók workshopok lesznek, amik kicsit szakmaibb hangvételűek lesznek. Illetve lesznek iskolai közönségtalálkozók is a középiskolások részére. Ebből lesz hat darab.” - mondta el Hermán Alíz a projekt szakmai koordinátora.

A tervek szerint május végén szerveznek egy mini kiállítást az elkészült alkotásokból, május 31-én pedig búcsúznak a várostól a művészek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus